Srbija i Balkan

Savetnik državnog sekretara SAD: Razočaran sam odlukom Prištine

Razgovarali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i specijalni savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole
Savetnik državnog sekretara SAD: Razočaran sam odlukom Prištine© Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Specijalni savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole naveo je da je imao dobar razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o odluci prištinskih institucija u vezi sa registarskim tablicama.

"Podelio sam naše razočarenje odlukom 'Kosova' da ne odloži režim registarskih tablica. Razgovarali smo o našoj posvećenosti usmerenoj ka smanjenju tenzija, dijalogu EU za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, kao i napredovanju na putu evrointegracija Srbije", napisao je Šole na Tviteru.

Podsećamo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Jelisejskoj palati. On je odbacio ideju francusko-nemačkog plana za KiM.

Briselski portal "Euraktiv" objavio je dokument francusko-nemačkog predloga za Kosovo i Metohiju, koji neodoljivo podseća na ugovor dve Nemačke iz 1972. godine kojim je stvorena osnova za ulazak Istočne Nemačke u Ujedinjene nacije.

"Euraktiv", koji navodi da je dokument dobio od pouzdanog izvora, preneo je devet tačaka predloga za Beograd i Prištinu, od kojih su većina kopije, sa malim izmenama, onih iz dokumenta potpisanog pre pet decenija između dve Nemačke.

image