Ko je stavio rampu za nove medijske zakone? (VIDEO)

Vlada Srbije nije usvojila nove medijske zakone uprkos tome što je premijerka jutros najavila da će biti usvojeni. Šta se dogodilo u međuvremenu?

Iako je premijerka Srbije Ana Brnabić jutros najavila da će dva medijska zakona – Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima biti usvojeni na sednici Vlade Srbije, to se nije dogodilo.

Sa ova dva važna medijska zakona bili su upoznati OEBS, Delegacija Evropske unije u Srbiji i Savet za štampu, a premijerka je kazala da na sastanku koji je održala sa predstavnicima Ministarstva informisanja, udruženjima novinara i međunarodnim partnerima nije čula nijedan negativan komentar.

Uprkos tome, kaže premijerka, pročitala je vest kako Evropska federacija novinara nije zadovoljna zakonima i da ih ocenjuje kao "katastrofu i da su korak u lošem smeru".

"Ja sam sinoć pozvala sve i rekla: ljudi, ako je ovo vaše mišljenje, mi ne moramo da idemo na usvajanje ovih zakona. Mi ovo radimo zato što je to bilo u Medijskoj strategiji, zato što smo naporno radili i radili smo zajedno. Nećete da usvajamo medijske zakone? Sve u redu", rekla je Brnabić.

"Nećete da imate Savet za štampu u zakonu? U redu, nikakav problem", kazala je premijerka vidno uznemirena.

Pojasnila je da je prema spremnim zakonima izmenjen i izbor članova Saveta REM-a. Zahtev je bio da se napravi diskontinuitet sa prethodnim radom REM-a, ali napominje da nije u skladu sa Ustavom da onima koji su dobili mandat u REM-u neko čim se usvoje zakoni kaže "ajd' sad zdravo".

"Ja se nadam da će danas neko da mi potvrdi da je to što smo radili dobro. Zato što su to pričali na radnim grupama i na sastancima. Ako mi ne potvrde, nema potrebe da usvajamo zakone", rekla je Brnabić.

Premijerka je ovo izjavila oko 10 sati jutros, sednica Vlade Srbije je održana u 13 sati i na njoj nisu usvojeni spomenuti medijski zakoni.

Očigledno da premijerka nije dobila potvrdu o valjanosti zakona od onoga od koga je želela, a ova izjava samo je dokaz ono o čemu je RT Balkan već pisao u susret današnjoj sednici vlade – da Srbija spomenute zakone usvaja pod pritiskom Zapada.

To je bilo jasno dan ranije, nakon saopštenja kabineta premijerke posle sastanka sa predstavnicima Ministarstva informisanja i telekomunikacija, medijskih i novinarskih udruženja i međunarodnim partnerima, navodi se u saopštenju Vlade Srbije u kojem je navedeno da je napravljen "kompromis" po pitanju Saveta za štampu i Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Saopšteno je da će Savet za štampu, iako je samoregulatorno telo, odnosno privatno udruženje, ući u zakon i to sa ovlašćenjem da bude nadležan za sve one koji bi da konkurišu za državni novac.

Prema zakonskom rešenju, uslov za konkurisanje za državni novac bio bi da medij nije prekršio Kodeks novinara, a Savet za štampu je organizacija koja je sebi dala ekskluzivno pravo da ga tumači.

U Komisiji za žalbe koja odlučuje o kršenju kodeksa su pojedinci koji sarađuju ili su direktno zaposleni u prozapadnim medijima. Ovakvim zakonom sudbinu medija koji bi da dođu do državnog novca krojili bi urednici iz Danasa, Vremena, a u "ime javnosti" Ana Martinoli, profesorka Fakulteta dramskih umetnosti koja je pisala elaborat za televiziju Nova S prilikom aplikacije REM-u za dobijanje nacionalne frekvencije.

Uprkos ovim ustupcima, zakoni danas nisu usvojeni. U saopštenju Vlade Srbije nakon sednice navode se drugi usvojeni zakoni koji se mahom odnose na infrastrukturne projekte. Nije navedeno da li su medijski zakoni bili uopšte predmet rasprave na sednici, ili nisu ni uvršteni u dnevni red.

I dalje ostaje otvorena mogućnost da zakoni budu usvojeni u narednom periodu, a prema ranijoj najavi premijerke, trebalo da je da budu doneti do kraja oktobra.