Branioci traže javno suđenje za roditelje dečaka K.K. osumnjičenog za ubistvo u "Ribnikaru"

Odbrana je iznela ozbiljne optužbe na račun tužioca i zalaže se za transparentan sudski postupak

Advokatski tim koji brani roditelje maloletnog K.K. koji je osumnjičen za masovno ubistvo u OŠ "Vladislav Ribnikar" zahteva da suđenje u ovom slučaju bude javno. Tužioca Nenada Stefanovića, optužuju tvrdeći da je, kako su rekli, posetio oca - optuženog Vladimira Kecmanovića u zatvoru i da mu je "tražio da potpiše sporazum o priznanju krivičnog dela", uz pretnje da će mu "optužiti suprugu ako to ne učini".

Više javno tužilaštvo u Beogradu, podseća N1, podiglo je optužnicu protiv Vladimira K. i Miljane K, roditelja maloletnog K.K., a optužnice su podignute i protiv predsednika i instruktora streljačkog kluba.

Advokat Borivoje Borović je podsetio da postupak protiv K.K. nije vođen, da se on nalazi u bolnici i da u ovom predmetu ima samo svojstvo svedoka i to u određenim trenucima.

Borović navodi da je suđenje za javnost zbog svedoka maloletnika, a  svedoke maloletnike su, kako dodaje, u te predmete predložili punomoćnici.

Deca su, zbog ispitivanja, prema njegovim tvrdnjama, ponovo proživela traume.

"Ako želimo da javnost sazna, da se bavimo pitanjem ljudskih sloboda i prava, moramo da imamo javno suđenje. Ako budu insistirali na maloletnicima, mi ćemo kao branioci tražiti da pročitamo njihove izjave. Nemamo ni jedno jedino pitanje. A baš ako i nakon toga opet insistiraju da ih dovode ponovo na suđenje, da bi se dodatno traumirali – možemo u tom trenutku da zatvorimo suđenje za javnost. Zalažem se za javan, transparentan postupak, da se saznaju svi delovi te strašne tragedije. Čak i kao branioci Vladimira Kecmanovića, čiji je sin maloletnik, imamo interes u čemu je tajna tog predmeta i ove pompe koje radi tužilaštva", rekao je.

Optužbe na račun tužioca

Borović tvrdi da je tužilac Stefanović sa svojim pomoćnikom navodno odlazio u Centralni zatvor i posetio Vladimira Kecmanovića.

"Pretio mu je, tražio mu da potpiše sporazum o priznanju krivičnog dela i to isto na 12 godina, s tim ako ne prihvati taj sporazum – da će da mu optuži suprugu a maloletnu ćerku pošalje u hraniteljsku porodicu. To je pritisak i hteli smo to da kažemo na sudu, dok nismo videli da se on razmahao na konferenciji", rekao je, navodeći da Stefanović želi sav teret da svali na jednu porodicu.

Advokatica Irina Borović navela je da je tužilaštvo prekršilo pretpostavku nevinosti, da je u ovom predmetu "postupalo izrazito pristrasno u formalnim radnjama i u obraćanju medijima".

Kada je optužnica podneta, braniocima, kako kaže, nije dostavljena čak ni naredba o završetku istrage, formalni akt nakon se podnose određeni dokazi.

Irina Borović je kazala da odbrani nije dostavljeno medicinsko-balističko veštačenje i psihijatrijsko-psihološko veštačenje okrivljenog, što su važni dokazi.

"Tužilaštvo očigledno na prečac podnosi optužni akt, samo istragu formalno-pravno nije dovršilo… Obespravljeni smo i mi kao branioci i punomoćnici oštećenih", ocenila je.

Kako je rekla, odbranu nije iznenadila optužnica protiv Kecmanovićeve supruge, jer je, kako ističe, i to bila vrsta pritiska.

"Nekakav DNK trag na čauri koja je pronađena u školi, će biti predmet naše analize – da li njoj pripada ili ne i ako pripada kako se tu našao. Ovaj dokaz je bio poznat i na početku, i punomoćnicima, i tužilaštvo se njime nije bavilo na način kako se sada bavi", dodala je.

Advokatica tvrdi da je Ljiljani Kecmanović "onemogućeno da se izjasni o ovom dokazu u fazi istrage iako je tužilaštvo u toku istrage taj dokaz imalo pred sobom".

Što se tiče predsednika i instruktora streljačkog kluba, rekla je da se radi o svedocima tužilaštva koji su sada optuženi za lažno svedočenje.

"Mi smo u jednoj fazi postupka ukazali da otac Vladimir Kecmanović nije prvi koji je omogućio dečaku kontakt sa vatrenim oružjem niti ga obučavali. Danas su ova lica optužena budući da su ga oni prvi put doveli u kontakt s vatrenim oružjem i obučavali", dodala je.