Srbija i Balkan

Milanović o "Majkama Srebrenice" - moralna katastrofa, Izetbegović poručuje: Potpisao bih svaku reč

Izetbegović poručio da su izjave hrvatskog predsednika "pokušaj dehumanizacije Bošnjaka"
Milanović o "Majkama Srebrenice" - moralna katastrofa, Izetbegović poručuje: Potpisao bih svaku reč© www.imago-images.de/www.imago-images.de

Lider bošnjačke SDA Bakir Izetbegović negira da je pisao saopštenje u kojem su "Majke Srebrenice" hrvatskog predsednika Zorana Milanovića nazvale fašistom, ali bi, kaže, svaku reč njihovu potpisao.

Izetbegović je rekao da saopštenje nije pisao ni on niti bilo ko iz SDA, kako to tvrdi Milanović i optužio je hrvatskog predsednika da "nastavlja iz dana u dan da vređa Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake".

On je dodao da je "Milanović, u novoj medijskoj eskapadi svoju zlobu i neprimereni rečnik usmerio prema žrtvama genocida u Srebrenici...".

"Zoran Milanović je svojim javnim istupima i zdravom razumu neobjašnjivom ponašanju, već odavno prešao sve crvene linije. I to bi bio samo lični problem frustriranog medijskog nasilnika, da nije reč o predsedniku Republike Hrvatske, države članice Evropske unije i NATO-a", naveo je Izetbegović, prenosi sarajevski portal klix.ba.

Njegove svakodnevne uvrede, poručuje Izetbegović, ne mogu doneti nikome ništa dobro, ali mogu dodatno da utiču na pogoršanje odnosa Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kao i bošnjačkog i hrvatskog naroda.

"Uvrede koje je Zoran Milanović uputio majkama iz Srebrenice, kao i potcenjivanje i pokušaji dehumanizacije Bošnjaka, svrstavaju ga rame uz rame sa negatorima genocida i zagovornicima zločinačkih velikodržavnih projekata. Milanović svojim stavovima i uvredama koje svakodnevno izgovara neće promeniti istinu utvrđenu presudama međunarodnih sudova o genocidu, etničkom čišćenju, koncentracionim logorima i udruženim zločinačkim poduhvatima", naveo je lider SDA.

Izetbegović zaključuje da ono što Milanović hoće da postigne jeste da će istorija pamtiti kako je predsednik Hrvatske negirao genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i vređao porodice žrtava.

"Demokrata, ali kritičan prema svima"

Ranije u toku dana, predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je u Požegi da je udruženje "Majke Srebrenice" za njega samo još jedna politička organizacija.

Majke Srebrenice su prethodno Milanovića nazvale "fašistom koji glumi demokratu".

Ovo saopštenje Milanović je nazvao moralnom katastrofom.

Poslednje saopštenje "Majki Srebrenice" na Tviteru je moralna katastrofa. Od ovog trenutka je to za mene još jedna politička organizacija, rekao je Milanović.

Kako prenose hrvatski mediji, Milanović je potom nastavio rekavši da je on "kritičan prema svima". 

"Dakle, ja sam fašista koji suzbija to u sebi već 20 godina, a zapravo sam demokrata. Borio sam se za prava svih manjina, pa i bošnjačke. I onda napišu da ja glumim demokratu, ali da sam fašista. Moji potezi i ponašanje su demokratski, ali sam kritičan prema svima", dodao je predsednik Hrvatske.

Podsećamo, optužbe između "Majki Srebrenice" i Milanovića počele su kad je hrvatski predsednik navodno izjavio "da se u Srebrenici nije dogodio genocid".

Milanović je juče ponovio da ne negira genocid, ali da je "masovni krvavi zličin" pitanje kvalifikacije, prenosi Tanjug.

"Nisam negator masovnog, krvavog zločina. Kako ćemo to kvalifikovati, tu za mene nije zadnja reč nekolicine sudija koji su u tom predmetu sudili. Moram da pitam Jevreje kojih je ubijeno šest miliona, i Tutse u Ruandi kojih je za mesec dana umlaćeno 800.000 i Srbe koji su stradali u Jasenovcu na desetine hiljada i pet do šest hiljada mladih muškaraca koji su ubijeni oko Srebrenice u pokušaju da se probiju kroz srpski obruč", naveo je Milanović.

"Majkama Srebrenice" predsednik Hrvatske je poručio da mu je žao ako su postale deo kampanje koju provode "beskrupulozni muljatori" iz Sarajeva.

Milanović je inače i ranije komentarisao pitanje Srebrenice poručivši da to što je "jedna grupa sudija u jednom trenutku u određenim okolnostima neki događaj iz jula 1995. godine okarakterisala kao genocid", on prima k znanju, ali da "to nije Kuran i prema tome se ne možemo odnositi kao verski dogmati".

image