Srbija i Balkan

Kurti sa evropskim zvaničnicima o francusko-nemačkom predlogu za Kosovo i Metohiju

Kurti u Francuskoj razgovarao sa evropskim zvaničnicima o situaciji na KiM
Kurti sa evropskim zvaničnicima o francusko-nemačkom predlogu za Kosovo i Metohijuwww.globallookpress.com © POOL/Keystone Press Agency

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti u Parizu je razgovarao sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, a teme su bile primena odluke o registarskim tablicama, dijalog dve strane, kao i najnoviji razvoj situacije na Kosovu, saopšteno je iz Kurtijevog kabineta.

Kako Tanjug prenosi pisanje "Telegrafija", Kurti je izneo elemente okvirnog sporazuma za punu normalizaciju odnosa uz fokus na međusobnom priznavanju.

On je ocenio da francusko-nemački predlog, koji ima podršku SAD i Evropske unije, predstavlja dobru osnovu za dalju diskusiju.

Nakon sastanka, Kurti je na Tviteru napisao da se razgovori o pravno obavezujućem sporazumu ne mogu odlagati.

Dan ranije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Jelisejskoj palati.

Vučić je komentarisao francusko-nemački plan za KiM i odbacio ideju da se o Zajednici srpskih opština (ZSO) na Kosovu i Metohiji raspravlja u okviru ovog plana.

"Nema ništa od tog posla", rekao je Vučić. 

Srpski predsednik stigao je juče u dvodnevnu posetu Parizu gde će učestvovati na petom "Forumu o miru", a očekuje ga i radni ručak sa predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozefom Boreljom i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Briselski portal "Euraktiv" objavio je dokument francusko-nemačkog predloga za Kosovo i Metohiju, koji neodoljivo podseća na ugovor dve Nemačke iz 1972. godine kojim je stvorena osnova za ulazak Istočne Nemačke u Ujedinjene nacije.

"Euraktiv", koji navodi da je dokument dobio od pouzdanog izvora, preneo je devet tačaka predloga za Beograd i Prištinu, od kojih su većina kopije sa malim izmenama dokumenta potpisanog pre pet decenija između dve Nemačke.

Kurti bi trebalo da se sastane i sa Makronom, a ranije je naveo da je moguće da će se na forumu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

image