Sukob, previranja i odustajanje u poslednji čas: Kako je Izetbegović ponovo izabran za predsednika SDA

U Sarajevu je održan stranački kongres Stranke demokratske akcije na kojem je održano javno glasanje za predsednika partije

Aktuelni lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović danas je ponovo izabran za lidera te stranke.

Pre reizbora na stranačkom Kongresu u Sarajevu, odlučeno da glasanje bude javno, nakon čega je prihvaćena inicijativa da Bakir Izetbegović bude predsednik SDA do 2027. godine.

Od 1.200 prisutnih delegata, protiv je glasalo osam, jedan je bio uzdržan, dok su ostali glasali za reizbor Izetbegovića, koji im se kratko obratio i zahvalio im, prenosi "Klix.ba".

Najavio je odlazak, kako kaže, ratne generacije političara SDA i prebacivanje težišta na mlade.

Uverava da ono što se dešavalo u vezi sa njegovim stranačkim kolegom Šemsudinom Mehmedovićem nije poremetilo SDA i uputio mu poruku.

"Mehmedović je dobio minornu podršku koja bi trebalo da ga zabrine. SDA nastavlja svojim putem. Mislim da bi mu bilo bolje da nije radio ono što je uradio. Optužio je SDA da su njene politike na tragu podjele Bosne i Hercegovine. To su teške reči i nikada to nije govorio. Izgovorio je stvari koje nije trebao reći", konstatovao je Izetbegović.

Aktuelni potpredsednik SDA Safet Softić odustao je od kandidature za istu funkciju uoči sednice. On je poslao izjavu napisanu rukom na papiru.

"Tražim da se moje ime briše sa liste kandidata", napisao je Softić u izjavi koju je pročitao Nezir Pivić, predsednik Izborne komisije SDA na današnjem Kongresu.

Ovo je Izetbegoviću treći mandat na mestu predsednika SDA. On je bio jedini kandidat za ovu poziciju, nakon što nije prihvaćena kandidatura Mehmedovića, koji se danas nije pojavio na Kongresu.

Osim predsednika SDA, na Kongresu će biti izabrani i novi potpredsednici i članovi Nadzornog, Glavnog i Etičkog odbora stranke.