Cetinje odbilo zahtev SPC za upis prava svojine na Vlaškoj crkvi i crkvama na Ljubotinju

Zahtev odbačen kao neosnovan: Pravoslavna Mitropolija crnogorsko primorska nije aktivno legitimisana strana u ovoj upravnoj stvari

Uprava za katastar i državnu imovinu Cetinja odbila je zahtev Mitropolije crnogorsko primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC) za upis prava svojine na Vlaškoj crkvi i na crkvama na Ljubotinju kao neosnovan, saopštila je gradska uprava Cetinja.

"Uprava za katastar i državnu imovinu - Područna jedinica Cetinje, kao prvostepeni organ, postupajući u predmetu po zahtevu Pravoslavne Mitropolije crnogorsko primorske za upis prava svojine iz prava korišćenja na katastarske parcele upisane u LN broj 3593 KO Cetinje I i 413 KO Ljubotinji, donela je rešenje kojim se odbija zahtev MCP kao neosnovan", navodi se u saopštenju.

Kako prenosi Tanjug, reč je o parcelama na kojima se nalaze Vlaška crkva i pripadajuće groblje na Cetinju, odnosno crkve na Ljubotinju sa pripadajućim grobljima.

Napominju da se MCP obratila Upravi za katastar i državnu imovinu - Područna jedinica Cetinje zahtevom od 6. juna prošle godine, za upis prava svojine na pomenutim parcelama.

Navodi se da je Direkcija za imovinu i zaštitu imovinsko pravnih interesa "jasno ukazala da Pravoslavna Mitropolija crnogorsko primorska nije aktivno legitimisana strana u toj upravnoj stvari, da nije dostavila akt o registraciji i ukazala je na činjenicu da se u navedenim listovima nepokretnosti evidentirani spomenici kulture".

"Shodno svemu tome Direkcija za imovinu i zaštitu imovinsko pravnih interesa Cetinje predložila je da se zahtev odbije kao neosnovan", navedeno je u saopštenju.

Podsećamo, burne reakcije javnosti i Srpske pravoslavne crkve na usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori koji je, između ostalog, predviđao da država postane vlasnik verskih objekata SPC, izazvale su brojne potrese u crnogorskoj vladi.

Zakon je 2019. godine izglasala vlada koju je predvodila Demokratska partija socijalista, stranka aktuelnog predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Sporni zakon je naredne godine izmenila tada nova vlast u Crnoj Gori, nakon što su građani i crkveni zvaničnici mesecima izlazili na litije i proteste, i članovi Zakona koji su se odnosili na prelazak imovine verskih zajednica u državno vlasništvo su izbrisani.

Ipak, sukobi između bivše vlasti aktuelnog predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i SPC nisu prestali, što je prouzrokovalo brojna osporavanja vlasništva SPC u toj državi.