Srbija i Balkan

Vučić: Sad je jasno da Nemačka i Velika Britanija podržavaju "Kosovo"

Predsednik Srbije poručio da u ovom trenutku ne vidi mogućnost kompromisa
Vučić: Sad je jasno da Nemačka i Velika Britanija podržavaju "Kosovo"© TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas iz Pariza nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom. 

"Očekuje nas vrlo komplikovana situacija na Kosovu, posebno 21. novembra kada Albanci misle da počnu da naplaćuju kazne, potpuno protivpravno i u suprotnosti sa Briselskim sporazumom, i to je bila glavna tema razgovora sa Lajčakom i Boreljom", rekao je Vučić.

On je dodao da kompromisno rešenje u ovom trenutku ne vidi, "pošto Priština odbija da se ponaša racionalno i u skladu sa međunarodnim pravom. I ovde (u Parizu) njihove izjave  idu u tom smeru. To, naravno, brine, i to je nešto što ne može da vas ostavi ravnodušnim."

Predsednik Srbije je dodao da je imao sastanke i sa predstavnicima francuskih kompanija, što je prošlo "dobro", ali je dodao:

"Loša vest je ono što Kurti pokušava jednostranim potezima, što je de fakto da pokušava da Srbe protera sa njihovih ognjišta."

Komentarišući Kurtijevu izjavu da je centralna tačka dijaloga Beograda i Prištine zapravo priznavanje nezavisnosti tzv. Kosova, Vučić je rekao:

"On je govorio o međusobnom priznanju kao centralnom. Nije to za nas velika razlika, (ali) postoje tu detalji. Suštinski, za nas to ne menja stvari."

Vučić je dodao da evropski predstavnici imaju sastanak ministara spoljnih poslova u ponedeljak, i izjavio da je "veoma skeptičan" i ne veruje da će "bog zna šta tu da se pojavi".

Predsednik Srbije je ukazao da Priština ima veliku podršku Nemačke, i da Nemačka može usloviti Prištinu za svaki njen potez. 

"Ali jasno je da neće. Oni hoće na svaki način njih da pomažu, i baš ih briga za to što misle da mogu da izazivaju skandale svojim jednostranim potezima." 

On je nazvao tzv. Kosovo nemačkim "čedom" o kojem Nemci i vode računa. "Jasno je da su Nemci ti koji im pružaju pravnu podršku za sve pravne akte u EU, a van EU, naravno, to je Velika Britanija" .

Na pitanje jesu li Kurti i Osmani tokom današnjeg sastanka dobili zahtev za formiranje Zajednice srpskih opština i da li su mu Borelj i Lajčak spominjali susret s Kurtijem, Vučić je na drugo pitanje dao potvrdan odgovor, i dodao:

"Nisu bili optimistični, kao što sam znao unapred", rekao je Vučić i dodao da je rezultat razgovora "ništa", i da "oni misle da nastave na silu, da vrše dodatni pritisak protiv srpskog naroda, da nastave da maltretiraju naš živalj".

Na pitanje jesu li Borelj i Lajčak imali neki konkretan predlog za rešavanje situacije na KiM, Vučić je odgovorio:

"Teško je pronaći racionalan predlog u trenutku kada znate ko je kriv, znate da je to Kurti, a kada ima zaštitu vrlo moćnih zemalja koje mu kažu 'samo ti teraj svoje', šta može da uradi Borelj? Šta može da uradi bilo ko od njih?"

Na komentar Prištine da će se situacija smiriti ako se Srbija odrekne Kosova, Vučić je odgovorio:

"A zamislite kako ne bi bilo tenzija da se Amerika odrekne Vašingtona, ili Rusija da se odrekne Moskve...", i dodao da Srbija neće da se odrekne Kosova.

"Nećemo da se odreknemo ničeg svog, nećemo da se odreknemo međunarodnog javnog prava, ali to ne znači da treba da ratujemo. Treba da sedimo i da razgovaramo, pa da pokušamo da pronađemo kompromisno rešenje, a dok ga ne pronađemo, da se ne sukobljavamo."

"Evropa čeka da Srbija napravi grešku"

Vučić je povodom situacije na Kosovu dodao da "pojedini u Evropi čekaju da Srbija napravi grešku, da bi svu krivicu svalili na Srbiju. A ovako će da ćute doveka, (Kurti) može da radi šta god hoće, dokle god hoće".

"Ali prvi put kada se dogodi da Srbi odgovore na nasilje Prištine, Srbi će biti krivi i sve drugo će da zaborave", dodao je. 

"Podsetiću vas na priču o vozu... Šta je bio problem u vozu, koji nikada nije ni došao do administrativne linije? A oni su tada sa specijalcima upali do administrativne linije da bi sprečili voz, jer, zamislite, na vozu je pisalo: Srbija."

image