Srbija i Balkan

Drašković: Umesto sankcija Srbiji, EU da otvori tajne dosijee Udbe

Lider SPO dotakao se događaja od 24. septembra u Banjskoj, Ahtisarijevog plana i Udbe, za koju kaže da je "strašna hidra koja je zapravo u svakoj pori života u Srbiji"
Drašković: Umesto sankcija Srbiji, EU da otvori tajne dosijee Udbe© СПО

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković izjavio je da ne veruje da će Evropska unija Srbiji uvesti sankcije zbog događaja u Banjskoj 24. septembra.

Drašković je rekao da će, i ako budu uvedene mere, one biti simbolične.

"Ako i bude bilo sankcija, biće vrlo površne i simbolične. To predviđam na osnovu činjenice da zbog velikih donacija, velikih suma novca koje daje stranim investitorima mahom iz EU – za te kompanije ona je Eldorado – a nije lako odreći se velike zarade koju imaju u Srbiji. Čak i te simbolične sankcije, ako budu predložene, postojaće velike tenzije za njihovo uvođenje, mislim da bi bile kontraproduktivne, jer bi se protumačile kao evropski atak na srpski narod; kao antisrpske sankcije", rekao je Drašković za prištinski "Geopost".

On ocenjuje da je i bez sankcija, antievropsko i antizapadno raspoloženje u Srbiji dramatično, a da je podrška sukobu u Ukrajini veća među srpskim nego među ruskim narodom.

"Mislim da su sve to razlozi koji nas upozoravaju da ne možemo da računamo na neke radikalne poteze iz Evrope ili Amerike, jer i Evropa i Amerika su u velikom strahu da ne zatalasaju još više ovaj balkanski region sklon katastrofama. Oni su nas dobro upoznali devedesetih godina, a sama pomisao na mogućnost ponavljanja sličnih sukoba iz devedesetih, plaši Zapad", smatra lider Srpskog pokreta obnove (SPO).

Drašković je rekao da bi konačni zahtev Evrope trebalo da bude "da se Srbija suoči sa istinom" i da se otvore dosijei Udbe, baš kao što je Nemačka uradila sa tajnim dosijeima Štazija.

"Tako je otvorila vrata ozdravljenju nemačkog naroda. Mislim da bi finansijska i kadrovska podrška iz Evrope za ovakav projekat otvaranja dosijea smrti i kriminala u Srbiji bila dobrodošla ogromnoj većini građana Srbije. Jer, u stvari, ovde smo svi taoci, zarobljenici Udbe i te strašne hidre koja je zapravo u svakoj pori života u Srbiji. Ima svoje starešine, svoje ljude u pravosuđu, u vladi, u parlamentu, u Akademiji nauka, u medijima i čini moralni zločin nad srpskim narodom".

On se dotakao i Ahtisarijevog plana koji je prihvaćen u Beču 2006. godine.

"Ni Kurti ne može da kaže 'Ne volim Zajednicu srpskih opština'. Pa, prihvaćeno je, stoji u Ahtisarijevom dokumentu. Srbija ne može da odbaci Ahtisarijev dokument. Ahtisarijev dokument je dokument odobren Rezolucijom 1244 i jednostavno imamo pred sobom jasnu situaciju da Ohridski sporazum o primeni, francusko-nemački plan i Briselski sporazum, nisu ništa drugo do hodanje hodnicima Ahtisarijevog plana. Nazovimo činjenice pravim imenom i tražimo ono do čega je lako doći jer je već odobreno. Mnogo je stvari koje su Albanci prihvatili u Ahtisarijevom dokumentu, a to znam posle velikih pritisaka kojima su bili izloženi 2006. godine, pre svega iz Sjedinjenih Američkih Država. Mislim da je nivo lokalne samouprave koji se daje i garantuje nealbanskim zajednicama na Kosovu, uključujući i srpsku, među najvišim standardima EU, a ekonomska i kulturna samouprava opština sa srpskim većina na Kosovu po Ahtisarijevom dokumentu je nekoliko kopalja iznad autonomije", poručio je Drašković.

Povodom zahteva za međunarodnu istragu o napadu u Banjskoj, Drašković je rekao da bi takva istraga bila dobrodošla.

"Mislim da treba uraditi međunarodnu istragu i to brzo. Ovde u Beogradu kažu da je laž ono što Albanci istražuju, Albanci kažu da je laž ono što istražuju u Beogradu. Zato neka Kfor i EULEKS brzo i odlučno sprovedu ovu istragu", zaključio je Drašković.

image