Vučić: Prvo da vidimo da li će biti kaznenih mera protiv Srbije i zbog čega

N1 preneo je ranije da više poslaničkih grupa u Evropskom parlamentu priprema nacrt rezolucije u kojoj će tražiti uvođenje kaznenih mera protiv Srbije zbog događaja u selu Banjska 24. septembra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, povodom medijskih natpisa da bi poslanici Evropskog parlamenta mogli da traže uvođenje kaznenih mera protiv Srbije, da je najpre potrebno sačekati da li će biti mera.

"Prvo da vidimo hoće li ih biti, a onda da vidimo zbog čega će ih biti, šta je to Srbija uradila", rekao je Vučić za Novosti.

Poručio je da je nezapamćeno i nezabeleženo da se neko raduje merama protiv bilo koga u sopstvenoj zemlji.

N1 preneo je danas pozivajući se na svoje izvore da više poslaničkih grupa u Evropskom parlamentu priprema nacrt rezolucije u kojoj će tražiti uvođenje kaznenih mera protiv Srbije zbog događaja u selu Banjska 24. septembra.

Poslanici iz Evropske narodne partije (EPP), najbrojnije političke grupacije u Evropskom parlamentu, stava su da bi trebalo osuditi podršku koju je zvanični Beograd dao počiniocima "terorističkog napada", ali neće insistirati na oštrom rečniku i a priori kaznama protiv Srbije, zbog protivljenja nekoliko stranaka članica grupacije koje, prema saznanjima N1, pretežno dolaze iz zemalja koje nisu priznale Kosovo kao nezavisnu državu.

Kako N1 saznaje, EPP i Zeleni saglasni su da bi Srbija trebalo bude kažnjena, ali samo ako istraga pokaže vezu države sa incidentom u Banjskoj, dok Socijaldemokrate smatraju da je Srbija de fakto odgovorna za događaje od 24. septembra i da bi je odmah trebalo kazniti zbog toga, kao i dosadašnjih postupaka, za koje smatraju da nisu išli u prilog saradnji i smirivanju situacije.

U taborima Narodnjaka, Socijaldemokrata i Zelenih vlada mišljenje da bi trebalo ukinuti kaznene mere protiv vlasti u Prištini, saznaje N1, pa se očekuje da će prilikom usaglašavanja finalne verzije teksta Rezolucije ta ideja dobiti dovoljnu podršku, uprkos ranije iskazanom stavu Službe za spoljne poslove EU u kojoj smatraju da još nisu prestali da postoje svi razlozi koji su doveli do uvođenja kaznenih mera protiv tzv. Kosova.

Većina poslanika Socijaldemokrata želi da u Rezoluciju uđe i jasna osuda retorike i postupaka predsednika Srbije Aleksandra Vučića, smatrajući ga "destabilizujućim faktorom", ali to, za sada, nema podršku ostalih političkih grupacija.