Srbija i Balkan

Dodik pred sudom u Sarajevu: Ne razumem optužnicu i nemam poverenja u Sud BiH

Predsednik Republike i vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Miloš Lukić nisu se danas u sudu u Sarajevu izjasnili o krivici po optužnici za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita
Dodik pred sudom u Sarajevu: Ne razumem optužnicu i nemam poverenja u Sud BiH© TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Miloš Lukić nisu se danas u Sudu BiH u Sarajevu izjasnili o krivici po optužnici za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita.

Istakli su da ne razumeju optužnicu, te da nemaju poverenja u Sud BiH.

"Ovaj sud je neustavan i nelegalan. Srpska nema razloga da učestvuje u kršenju Ustava BiH. Ovaj proces će pokazati ima li ustava ili nema", naglašava Dodik.

Dodik ukazuje da u Ustavu BiH nigde ne piše da BiH ima Sud i Tužilaštvo, kao i na brojne druge neregularnosti u radu Suda BiH.

"Optužnicu sam dobio na latici a ne na ćirilici. U sudnici nije bilo zastave RS ali je bila zastava BiH", navodi predsednik RS.

Čisto politički proces

Dodik je u postu na Iksu naveo da je protiv njega pokrenut "čisto politički proces bez ikakve pravne osnove, u kojem se žele obračunati sa Srpskom i sa mnom kao predsednikom zato što sam, poštujući Ustav Republike Srpske, potpisao ukaz o proglašenju zakona koji je prošao ukupnu proceduru u Narodnoj skupštini".

Braniću se u Sudu BiH kao predsednik Republike. Dobio sam optužnicu na latinici i tražio sam da bude na ćirilici. Optužnica je nerazumljiva jer je na bazi činjenice da Kristijan Šmit proglašava zakone i da svako ko ne poštuje njegovo nedelo može u zatvor, dodao je.

Stranac je nametnuo određene akte i kao nigde u svetu rekao da se, ako se ono što on kaže i učini ne poštuje - ide u zatvor. Prvi sam koji je po tom osnovu doveden pred Sud BiH, koji je i sam neustavan, time i nelegalan, jer u Ustavu nigde ne piše da BiH ima Sud i Tužilaštvo, te ne razumijem na čemu je tako nelegalno i neustavno Tužilaštvo zasnovalo optužnicu protiv mene.

Ne mogu da verujem da u tako zasnovanom Tužilaštvu i Sudu sede pravnici koji ignorišu činjenicu da se u Ustavu BiH kaže da jedino zakonodavnu aktivnost u BiH sprovodi Parlamentarna skupština i niko više. Nemoguće je da Tužilaštvo i Sud prihvataju odluke Kristijana Šmita, neovlaštenog stranca kojeg nije imenovao Savet bezbednosti UN, poručio je Dodik.

"Milorad Dodik nije poštovao Sud, što je konstatovala sudija Jasmina Ćosić Dedović, pa je, 'umesto njega konstatovala da optuženi negira krivicu'", javljaju sarajevski mediji.

Predsednik Republike Srpske je ustavna kategorija i ima demokratski izborni kapacitet, dok sa druge strane stoji neizabrani i nelegitimni visoki predstavnik, koji pokušava da nađe pravni okvir da smeni ili onesposobi legalno i regularno izabranog predsednika RS, ukazao je predsednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić u emisiji "Specijal" RTRS.

Stevandić je istakao da je "u BiH, zemlji apsurda sve moguće ukoliko iza vas stoji neka vrsta sile".

"Imamo veliku silu koja je oličenje nekoliko zemalja koje sebe nazivaju međunarodnom zajednicom. Ovde se radi o tome da su oni iskopali jednu veliku rupu u koju su nameravali da upadne Milorad Dodik. Sad je jasno da će u tu rupu upasti Kristijan Šmit i da će za sobom povući sve one koji su pokušavali da legalizuju njegov nelegitimitet i da će, nažalost u tu rupu, povući i Ustavni sud. Republika Srpska će reći 'Ko drugome jamu kopa, sam u nju pada'", poručuje Stevandić.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković naveo je u istoj emisiji na RTRS da ne postoji nikakva krivica Milorada Dodika i Miloša Lukića, jer su oni radili svoj posao i branili Dejtonski mirovni sporazum.

"Ovo je jedan politički proces, ne protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, nego protiv Republike Srpske. Ovakav postupak nije zabeležen nigde, u pravnom zakonodavstvu bilo koje zemlje u svetu ovo se ne bi moglo desiti. Naprosto ovde imamo proces koji kontrolišu određeni centri moći i nije nikakva tajna da na čelu toga stoje SAD, Kristijan Šmit i Sud BiH. Mi imamo veoma težak zadatak, a to je da se pravnim sredstvima branimo protiv nepravde", istakao je predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

"Pobedićemo, jer znamo šta branimo"

"Pobedićemo, jer znamo šta branimo", napisala je srpski član Predsedništva Željka Cvijanović na svom Instagram nalogu.

Radovan Kovačević, delegat u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH rekao je pre početka izjašnjavanja o krivici po optužnici za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića pred Sudom BiH, da je to politički montiran proces, kao i da Srpskoj niko neće suditi, niti presuđivati.

Dodao je da je Kristijan Šmit sebi dao za pravo da progoni predsednika republike, koji je izabran na slobodnim demokratskim izborima.

"Na takvim izborima je dobio mandat od građana. Šmit sada goni tog istog predsednika, jer je predsednik izvršavao svoje, ustavom, određene dužnosti. Isto tako je i sa v.d. direktora Službenog glasnika, koji je takođe obavljao svoje dužnosti. Ovde je sve jasno, da je jedan stranac bez ikakvog mandata dao sebi za pravo da menja zakone BiH i da kaže 'da onaj koji ne poštuje njegove odluke, krivično će odgovarati'", ističe Kovačević.

Dodik je ranije izjavio da ide na ročište u Sarajevo da brani Republiku Srpsku, jer nema pravo da se povuče, ističući da je to prilika da se Srpska oslobodi Sarajeva i BiH.

image