Kad sve zamiriše na zimnicu: Da li je jeftinije kupiti ili napraviti ajvar?

Ajvar, blagi ili ljut, cepkani ili mleveni, namirnica je koja podseća na jesen i zimu

Već početkom septembra počinje priprema jedne od omiljenih namirnica koja se konzumira tokom zimskog perioda, pijace su prepune paprika, a RT Balkan je istraživao da li je isplativije praviti ajvar ili ga, pak, kupiti.

Što se marketa tiče, izbor je veoma raznovrstan, pa se tako ova zimnica u teglama od 300 ili 350 grama već može naći za 180 dinara, dok se veće tegle od 550 grama kreću od 600 do 1.000 dinara.

Ajvare u teglama od 720 grama pojedinih proizvođača u nekim marketima možete naći za 350-570 dinara.

Što se tiče ponuda na društvenim mrežama, i one su brojne, a za domaći ajvar iz pojedinih domaćinstava, ako se odlučite za ovu opciju, moraćete da izdvojite od 950 do 1.350 dinara.

Cena gotovog ajvara na pijacama je oko 1.250 dinara.

Ako ipak mislite da vam se više isplati da pravite ajvar, kako je za RT Balkan rekla penzionerka Milica N., računajte da ćete ga praviti ceo dan i da uopšte nije jeftino napraviti ga.

"Prvo računajte da će vam pravljenje ajvara oduzeti dosta vremena, oko dva do tri kilograma paprika vam treba samo za jednu teglu, 40 godina sam pravila ajvar, a sada kada je ovolika ponuda u marketima, više to ne praktikujem", rekla je ona.

Kako je dodala, u marketu može sada da se nađe ajvar "istog ukusa kao domaći".

Cene paprika na pijacama su šarenolike, kao i u marketima, tako da se mogu naći po cenama od 200 do 350 dinara na Bajlonijevoj pijaci.

Pored paprika trebaće vam i tegle, so i ulje koje košta oko 140 dinara po litru.

"Pravim sa mamom ajvar svake godine, sada smo napravile 15 tegli, nekada samo kupovale po 100 kilograma paprika, plus smo stavljale svu ostalu zimnicu, jer volim da mi deca jedu domaće. Sada smo sve svele na minimum, jer ti treba manji kredit ako hoćeš da napraviš veliku zimnicu", kaže Jovana iz Smedereva za RT Balkan.

Penzinerka Slađana J. iz Leskovca kaže da je plaćala u tom gradu krajem avgusta 130 dinara kilogram paprika.

"I da jeste i da nije jeftinije, znaš da si ti pravio i da je domaće", zaključuje ona.