Maca pojela jezik? Kurti ignorisao pitanja srpskih novinara, ali tražio sankcije za Beograd (VIDEO)

Premijer privremenih prištinskih institucija razgovarao je samo sa predstavnicima albanskih medija, na albanskom jeziku

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti koji je ranije tvrdio da nema problem da priča na srpskom jeziku – teško da je međuvremenu zaboravio jezik na kome je školovan, tako da je verovatnije da na pitanja srpskih medija nije odgovarao zato što mu je, što bi narod rekao "maca pojela jezik".

Jer Kurtijevo ćutanje bilo je gromoglasno, kada su mu nakon samita Berlinskog procesa u Tirani postavljena poprilično nezgodna pitanja - o situaciji na severu Kosova i Metohije, i o tome da li će biti raspisani izbori.

Na pitanje Tanjuga da li se obistinila njegova najava "da će Srbi da plate i pate" Kurti nije odgovorio, već je nastavio da razgovara sa albanskim medijima.

I na pitanja drugih medija iz Srbije o situaciji na severu KiM i o ponovnim izborima u četiri srpske opštine na severu KiM, Kurti takođe nije želeo da odgovori.

Kurti je izbegao pitanja ne samo srpskih medija, već i drugih, odgovarajući samo na pitanja albanskih medija na albanskom jeziku, iako je svojevremeno tvrdio da nikada sagovorniku neće reći da mora da nauči albanski jezik da bi s njim razgovarao.

Kurti je na Samitu Berlinskg procesa predstavljao Prištinu, a kako je ranije izjavila premijerka Srbije Ana Brnabić, pred njim je jasno iznet stav da što pre treba da se formira ZSO, kao i da obe strane moraju da se vrate za pregovarački sto i dijalogu i da je neophodna deeskalacija sukoba.

Za Prištinu više "bezbednosti", a za Beograd - sankcije

Komentarišući izjavu albanskog premijera Edija Rame, da je sever Kosova i Metohije "ničija zemlja", Kurti je naglasio da je sever KiM - "kosovska zemlja."

Naveo je da je tzv. Kosovu neophodno više bezbednosti, a da odgovornost za sve incidente, od 29. maja i okršaja sa Kforom, 14. juna kada su "kidnapovana" trojica kosovskih policajaca, do "terorističkog napada u Banjskoj" u kojem je poginuo albanski policajac - odgovornost snosi Beograd.

"Zato je važno da ne postoji četvrta epizoda ​​ovih zločinačkih napada koje sponzoriše Srbija. Treba da postoje sankcije za Srbiju i bezbednost za Kosovo", rekao je Kurti.

On je dodao da postoji Osnovni sporazum Prištine i Beograda, od 27. februara, koji, kaže, u centru ima uzajamno priznavanje i treba da se primeni, prenosi "Kosovo onlajn".

Nemačka - istaknuti partner "Kosova" na putu u NATO

Naveo je i da je nemačkom kancelaru Olafu Šolcu zahvalio za kontinuiranu podršku Nemaške tzv. Kososvu, na bilateralnom planu, kao i kada je reč o putu ka EU i NATO.

"Nemačka je naš veoma značajan partner, saveznik i prijatelj, na unutrašnjem planu, za demokratizaciju društva, kao i za naše evroatlantske integracije", rekao je Kurti.