Srbija i Balkan

Hrvat nestao na frontu u Ukrajini, rekao da ide da radi u Nemačkoj

Majka Tomislava Tkalaca nije znala istinu sve dok policija nije došla na njena vrata
Hrvat nestao na frontu u Ukrajini, rekao da ide da radi u Nemačkojwww.globallookpress.com © Madeleine Kelly/Keystone Press Agency

Hrvat Tomislav Tkalac iz Duge Rese kod Karlovca nestao je na području Ukrajine gde se borio na strani ukrajinske vojske. Zvaničnih informacija o njegovu ratnom putu ima vrlo malo i okolnosti nestanka nisu poznate, piše "Jutarnji list".

Iz Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske saopštili su da poseduju podatke o njegovom nestanku u Ukrajini, dok se, prema nezvaničnim informacijama iz hrvatskog MUP-a, njegovo ime nalazi na listi osoba nestalih u Ukrajini.

"Jutarnji list" nezvanično saznaje da je Tomislav Tkalac čak od svojih najbližih, uključujući majku i nekoliko bliskih prijatelja, skrivao da namerava da ode u Ukrajinu kako bi se pridružio sukobu.

Porodici je rekao da radi u Nemačkoj, verovatno jer je strahovao da će ga sprečiti da ode na front. Neki od njegovih prijatelja su potvrdili te informacije, dodajući da čak ni njegova majka, koja je bila njegov jedini član porodice nakon očeve smrti pre nekoliko godina, nije znala istinu sve dok policija nije došla na njena vrata.

"Otišao je sa saborcima u akciju iz koje se nisu vratili. Tada niko nije mogao da potvrdi da li su ubijeni ili možda zarobljeni. Majci je sve to bilo šokantno jer je sve vreme mislila da joj sin radi u Nemačkoj. Ono što znam je da su joj tražili njegovu četkicu za pranje zuba kako bi imali njegov DNK uzorak", rekao je jedan od Tomislavovih prijatelja.

Na Fejsbuk stranici posvećenoj strancima stradalim u Ukrajini, osvanula je Tomislavljeva fotografija.

"Molimo vas, pomozite nam da mu odamo počast kako ne bi bio zaboravljen. Naš voljeni hrvatski brat Tomislav Tkalac, koji je kao dobrovoljac služio u Ukrajini, poginuo je na frontu. Čast, slava i zahvalnost našem bratu", piše u objavi.

Ispod fotografije mu odaju počast, po profilima se može zaključiti, ukrajinski vojnici i neki od prijatelja u Hrvatskoj.

Međutim, nema zvaničnih informacija da je Tomislav Tkalac stradao i on se zvanično vodi kao osoba nestala na području Ukrajine.

Njegovi prijatelji su za "Jutarnji" kazali da je bio "rođeni vojnik", da je izgledalo kao da se ceo život priprema za rat jer je sav bio u "oružju, uniformama, vojnoj taktici i obuci", ali su ipak svi bili šokirani kada su saznali da je odlučio da se aktivno uključi u sukob u Ukrajini.

image