Rama: Priština da potpiše francusko-nemački plan i ako ga Beograd ne prihvati

Priština ima zlatan trenutak za briselskim stolom, kao i sve svoje saveznike, oslobodioce i poznanike uz sebe, kaže premijer Albanije Edi Rama

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da bi Priština trebalo nezavisno od Srbije da potpiše francusko-nemački plan, a Beograd prepusti Evropskoj uniji.

On je novinarima, nakon sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom rekao da je francusko-nemački plan najbolja stvar koja može da se desi Prištini i da bi trebalo da ga potpiše čak i ako ga ne prihvati Beograd, prenosi Koha.

"I onda može da se kaže to su bili planovi EU, i to je dovoljno za EU da uđe u proces gde će zemlje koje nisu priznale KiM to uraditi. Mir se pravi sa neprijateljem, a ne sa prijateljem", rekao je rama, prenosi "Koha".

On je ocenio da Priština ima zlatan trenutak za briselskim stolom, kao i da ima sve svoje saveznike, oslobodioce i poznanike uz sebe.

"Ali se trenutno davi u kašičici vode od onoga što govori predsednik Srbije. Kosovo mora da deluje nezavisno od Srbije i da se posveti svom evropskom putu dovodeći Evropu na Balkan zajedno sa Albanijom. Za mene, nema govora da će Albanija nastaviti da nosi zastavu mira i dijaloga. Sve što je vezano za sever je neprihvatljivo i za osudu, ali ne može biti razlog da se proces zaustavi", dodao je Rama.

On je rekao da je francuskom predsedniku Emanuelu Makronu predočio da stav Prištine može da pruži savezničkim državama argumente koji mogu da ih iznerviraju i razočaraju "što može da ima cenu na koju se danas ne računa".

Rama je istakao da se "ježi" pri pomisli da bi bezvizni režim mogao da bude stopiran, a nakon što je Makron rekao da je Francuska blokirala taj proces jer Priština nije održala reč.

Rama je kazao da bi "bilo dramatično izgubiti pravo na slobodno kretanje u EU".