Srbija i Balkan

Ko je čovek koji će suditi Dodiku: Oslobađao borce sa sirijskog ratišta i sumnjive zvaničnike

U Sudu BiH potvrđeno je da je automatski sistem upravljanja sudskim predmetima odabrao Mirsada Striku za postupajućeg sudiju u postupku koji se vodi protiv Milorada Dodika
Ko je čovek koji će suditi Dodiku: Oslobađao borce sa sirijskog ratišta i sumnjive zvaničnike© sudbih.gov.ba

Izvršni urednik portala "Banjaluka.net" Aleksandar Stojanović pozabavio se "impresivnom" biografijom federacijskog sudije pa je za RT Balkan otkrio koja su "dostignuća" sudije Mirsada Strike koji će suditi Miloradu Dodiku.

Stojanović naglašava da je interesovanje javnosti za postupak protiv Dodika izuzetno veliko, ali Striki neće biti prvi put da je deo postupaka koji privlače veliku pažnju medija.

"On je bio sudija u postupcima protiv bivših ministara Fahrudina Radončića, Dragana Mektića i Mladena Ždrale optuženog za trostruko ubistvo, kao i u postupcima protiv lica koja su optužena da su učestvovala u borbama na sirijskom ratištu", navodi Stojanović.

Kako kaže, interesantno je da ovaj sudija uvek sudi u postupcima koji imaju političku pozadinu.

"Čak i u slučajevima koji se ne tiču direktno političara, on je sudija u postupcima koji imaju svojevrsnu političku dimenziju (slučaj Memić, Ždrale, Mamić) i u kojima su političke ucene, pritisci ili uticaji na postupak, ne samo mogući, nego i vrlo realni", kaže Stojanović.

Ukazuje i na važnu činjenicu da je sudija za prethodni postupak bila Jasmina Ćosić Dedović, čija biografija je itekako sporna. Bila je u timu za odbranu Nasera Orića, u timu tužilaštva protiv Ratka Mladića, a bila je deo diplomatskog skandala u režiji tadašnje ministarke Bisere Turković.

"Sudija Ćosić Dedović je potvrdila optužnicu i nije dala mogućnost da se o njoj raspravlja. I to je njen način delovanja. Razgovarao sam sa brojnim braniocima Srba pred Sudom BiH i sudija Ćosić Dedović je uvek tako postupala. Presuđivala je pre presude. Ona je i sada potvrdila optužnicu koja je vrlo sporna. Time je otvorena Pandorina kutija i ko zna šta iz ovog postupka može proisteći. Bojim se da posledice mogu biti veoma opasne", ističe Stojanović.

Ukazuje da je Strika 2017. godine doneo prvu oslobađajuću presudu za ratovanje na području Sirije, u postupku protiv Osmana Abdulaziza Kekića, koji je oslobođen krivice za pridruživanje stranim paravojnim formacijama.

Kekić je oslobođen krivice da je 20. marta 2015. godine, sa ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji napustio BiH, odakle je otišao prvo u Tursku, a zatim u Siriju.

Tu se, prema optužnici, priključio jedinici "Anvar al-Avlaki" koja deluje pri takozvanoj Islamskoj državi gde je ostao do oktobra 2015. godine.

"Predsedavajući sudskog veća Mirsad Strika rekao je da tužilaštvo nije uspelo da dokaže krivicu optuženog", ističe Stojanović.

Sudija Strika je tada rekao: "Ključno pitanje bilo je da li je optuženi bio pripadnik strane formacije u Siriji i to Tužilaštvo BiH nije uspelo da dokaže. Samo na iskazu jednog svedoka, koji nije potkrepljen drugim iskazima ili materijalnim dokumentima, ne može se zasnovati osuđujuća presuda".

Naredne godine, navodi Stojanović, bio je deo sudskog veća u prvostepenom postupku protiv predsednika Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića i ostalih zbog trgovine uticajem i ometanja rada pravosuđa, a optuženi su tada oslobođeni krivice.

Poslednji veći slučaj je od prošle godine, navodi Stojanović, kada je oslobođen bivši ministar bezbednosti Dragan Mektić.

"Sud BiH oslobodio je optužbi bivšeg ministra bezbednosti Dragana Mektića i još trojicu optuženih za zloupotrebu položaja pri realizaciji projekta koji je finansirala Evropska unija", kazao je naš sagovornik.

Obrazlažući presudu, sudija Mirsad Strika je rekao da je Sudsko veće na osnovu svedočenja i dokaza zaključilo da je nabavka opreme izvršena u skladu sa zahtevima krajnjih korisnika.

Strika je istakao da vatrogasne čizme, koje su bile zahtev lokalnih zajednica, nisu uvrštene u nabavku "jer je njihova cena bila visoka u odnosu na vrednost celokupne nabavke".

image