Srbija i Balkan

Dogovoreno na sastanku: Sporni stavovi brišu se iz predloga Zakona o elektronskim medijima

Iz finalne verzije dokumenta će biti obrisani sporni stavovi u članu 122 Nacrta Zakona o elektronskim medijima
Dogovoreno na sastanku: Sporni stavovi brišu se iz predloga Zakona o elektronskim medijimawww.globallookpress.com © Jenny Norquist

Sporni stavovi u članu 122 Nacrta Zakona o elektronskim medijima, prema kojima je bilo predviđeno da će REM određivati cenu, koju će kablovski operatori plaćati za redistribuciju programa nacionalnih televizija, biće obrisani iz finalne verzije dokumenta.

Tako je barem dogovoreno danas na sastanku koji je inicirala Misija OEBS sa predstavnicima Ministarstva informisanja i novinarskih i medijskih udruženja, saznaje N1.

Drugi naknadno dodati stav u članu 112 prema kojem je trebalo da se na prva dva mesta nalaze programi javnih servisa, a potom nacionalne televizije Pink, Hepi, B92 i Prva takođe je izmenjen na zahtev medijskih udruženja. Utvrđeno je, kako saznaje N1 na sastanku, da će operatori na kanalu 0 imati servisne informacije, na broju 1 javni servis, a da je posle raspored na izboru operatora.

Sastanak je i dalje u toku, a rasprava o predlogu Zakona o javnim informisanju je završena, a i dalje se razgovara o nacrtu Zakona o elektronskim medijima.

Podsetimo, nakon završene javne rasprave o medijskim zakonima i tik pred njihovo usvajanje vlast je dodala odredbe u član 122 po kojima su svi kablovski operatori obavezni da u svojoj ponudi imaju pored javnog servisa i programe privatnih televizija sa nacionalnim frekvencijama i da im plaćaju po ceni koju će određivati REM, bez mogućnosti da ih ukinu.

Takođe, u izmenama Zakona koji su dodate preko noći i mimo znanja članova Radne grupe bio je predviđen i obavezan raspored koji podrazumeva da prva dva mesta moraju biti rezervisana za kanale javnog servisa, a da na narednim pozicijama moraju biti nacionalne televizije Pink, Prva, B92 i Hepi.

Ove izmene unete su bez znanja članove Radne grupe koja je radila na zakonima, a nakon što su isplivale u javnost predstavnici novinarskih i medijskih udruženja su izrazili nezadovoljstvo.

Usvajanje zakona je odloženo, jer je Misija OEBS u Srbiji pozvala vladu na dodatne konsultacije.

Vlada Srbije: Postignut značajan napredak

Iz Vlade Srbije su saopštili da je današnji sastanak o nacrtima medijskih zakona, obeležio značajan napredak u usaglašavanju stavova o Zakonu o javnom informisanju i medijima i Zakonu o elektronskim medijima.

Oni su naveli da su tokom sastanka, čiji je domaćin bio ambasador Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu, a uz učešće premijerke Ane Brnabić, ambasadora Evropske unije u Srbiji Emanuela Žiofrea, ambasadorke Kraljevine Norveške Kristine Melosom, predstavnika UNS-a, NUNS-a, ANEM-a, Saveta za štampu, Asocijacije onlajn medija, Udruženje RAB Srbija, SINOS-a, i Lokal presa, učesnici temeljno razmotrili sve članove oba nacrta zakona.

"Kroz konstruktivan dijalog, postignut je visok stepen saglasnosti o tekstovima nacrta zakona, dok su sporna pitanja koja su postojala - razjašnjena", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da su se svi učesnici sastanka složili da tekstovi nacrta zakona finalno usaglašeni na današnjem sastanku predstavljaju korak u pravom smeru ka uređenju medijske scene u Republici Srbiji.

"Proces razmatranja sproveden je na inkluzivan način, uz razumevanje među svim stranama, što je rezultiralo saglasjem svih učesnika sastanka. Ovo predstavlja značajan iskorak u odnosu na postojeću zakonsku regulativu. Uz određene rezerve pojedinih medijskih i novinarskih udruženja, prema pojedinim predloženim rešenjima, dogovoreno je da se oba nacrta zakona proslede na usvajanja na narednoj sednici Vlade Srbije", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će novi zakoni dalje učvrstiti temelje za unapređenje medijske scene, uz jačanje uloge medija kao čuvara demokratskih vrednosti u društvu.

Na sastanku je istaknut značaj pronalaženja načina za održavanje dijaloga između sindikata, medija i medijskih i novinarskih udruženja, što je označeno kao jedan od osnovnih ciljeva za naredni period.

image