Srbija i Balkan

Kurti: Vojska 'Kosova' je naša glavna dužnost i projekat

"Kosovski" premijer se zahvalio svojim saveznicima na pomoći u izgradnji oružanih snaga, koje su suprotne Rezoluciji 1244
Kurti: Vojska 'Kosova' je naša glavna dužnost i projekatwww.globallookpress.com © Panoramic/Keystone Press Agency

Premijer samoproglašenog "Kosova" Aljbin Kurti rekao je danas da je vojska Kosova zadatak i glavni projekat njegove "države", prenosi "Koha".

Kurti se na Fejsbuku oglasio povodom polaganja zakletve 311 novih regruta "Kosovskih bezbednosnih snaga", paravojske koju je Priština formirala uz pomoć zemalja članica NATO.

"Vojska je naša glavna dužnost i projekat", naslovio je Kurti objavu uz fotografije paravojske.

On se zahvalio savezničkim zemljama zbog pomoći u modernizaciji i obuci paravojske tzv. Kosova.

"Naša vojska se jača i razvija da bi se obezbedio i održao mir, demokratija i napredak. Zahvalni smo svojim partnerima, prijateljskim i savezničkim zemljama za svu podršku u modernizaciji i obuci KBS", napisao je Kurti.

Na Kosovu i Metohiji se, uz pomoć većine zemalja NATO, formira lokalna "vojska" pod kontolom privremenih prištinskih institucija. Ovo je, prema međunarodnom pravu paravojska, budući da formiranje oružanih snaga tzv. Kosova predstavlja grubo kršnje Rezolucije 1244 SB UN.   

U Rezoluciji 1244, u članu 4 piše da se potvrđuje da će nakon povlačenja jugoslovenskog i srpskog vojnog i policijskog osoblja biti dozvoljeno dogovorenom broju da se vrati na Kosovo kako bi obavljali funkcije u skladu sa Aneksom 2 ovog dokumenta. Istovremeno u tački 9 navodi se između ostalog i demilitarizovanje vojske takozvanog Kosova i drugih naoružanih grupa Albanaca.

image