Srbija i Balkan

Prosvetari zarađuju upola manje od kolega u Sloveniji: Koliko bi državu koštalo da ih stignu?

Najveći procenat budžeta Ministarstva prosvete izdvaja se za plate zaposlenih u ustanovama osnovnog, srednjeg, visokog obrazovanja, učeničkog i studentskog standarda. Za ove namene je za 2024. godinu opredeljeno oko 206 milijardi dinara
Prosvetari zarađuju upola manje od kolega u Sloveniji: Koliko bi državu koštalo da ih stignu?Getty © Peter Macdiarmid

Početna plata nastavnika u Srbiji je u julu bila oko 625 evra, dok su njihove kolege u Hrvatskoj zarađivale gotovo duplo više, oko 1.180 evra, a u Sloveniji 1.500 evra. Jasno je da ove zemlje nemaju iste budžete kao mi, ali je i činjenica da za prosvetu izdvajaju više novca od 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, koliko daje Srbija.  

Pitanje je, da li bi i naša zemlja, mogla da uloži više u obrazovanje i koliko bi je to koštalo.

Ukupan budžet Ministarstva prosvete za 2024. godinu po Predlogu zakona o budžetu iznosi 314,1 milijardi dinara, što je 58,5 milijardi više u odnosu na prošlu godinu računajući i rebalans. U Ministarstvu prosvete za RT Balkan kažu da se to povećanje u najvećoj meri odnosi na sredstva za plate zaposlenih u ustanovama obrazovanja, uzimajući u obzir povećanje septembarske plate od 5,5 odsto i planirano povećanje plata u 2024. godini. Oko 90 odsto sredstava budžeta namenjenog prosveti odlazi na plate zaposlenih.

Prema podacima resornog ministarstva, u osnovnom obrazovanju u Srbiji ima 71.943 zaposlenih, dok u srednjim školama radi 39.349 profesora i ostalih radnika. U predškolskim ustanovama ima 33.844 zaposlenih, a na fakultetima i ostalim visokoškolskim ustanovama oko 22.711.

Najveći procenat budžeta Ministarstva izdvaja se za plate zaposlenih u ustanovama osnovnog, srednjeg, visokog obrazovanja, učeničkog i studentskog standarda. Za ove namene je za 2024. godinu opredeljeno oko 206 milijardi dinara.

Kada se preračuna u evropsku valutu, ispada da bi Srbiji bilo potrebno oko 1,76 milijardi evra da udvostruči plate svih zaposlenih u prosveti, kako bi se one približile platama njihovih kolega u Sloveniji. 

U Ministarstvu prosvete kažu za RT Balkan da plate zaposlenih u prosveti čine 90 odsto sredstava budžeta sa izvora 01-Opšti prihodi i primanja budžeta Ministarstva prosvete. Ostatak sredstava se usmerava na infrastrukturno i investiciono održavanje škola, izgradnju novih ustanova obrazovanja, nabavku IKT opreme za škole, realizaciju pripremnog predškolskog programa, za inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje, rad dopunskih škola u inostranstvu i za sve ostale programe.

Oni navode da su pored planiranog povećanja plata za nastavnike, za sledeću godinu obezbeđena sredstva za veći broj psihologa i pedagoga u školama, za obuke prosvetnih radnika, za povećanje nadoknade za rad odeljenskih starešina sa 4 odsto na 7 odsto, kao i naknada za pedagoške savetnike.

Povišica od januara

Predstavnici četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika potpisali su nedavno sa Vladom Srbije protokol o rešavanju njihovog materijalnog statusa. Potpise na dokument su stavili predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS Nezavisnost, Sindikat radnika u prosveti Srbije.

U dokumentu je navedeno da će 1. januara 2025. godine početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme biti izjednačena sa prosečnom platom u Republici. Osim septembarskog povećanja plate od 5,5 odsto, ove godine, država je prosvetarima obećala i povećanje plate od 10 odsto od januara 2024. godine, kao i uvećanje naknade za odeljenske starešine od januarske plate sa 4 na 7 odsto.

U sindikatu navode da će u januaru 2024. godine odnos početne plate nastavnika biti 0,93 odsto od republičkog proseka.

Po njihovoj računici, početnik u prosveti koji ima starešinstvo od januara 2024. godine će imati platu oko 92.750 dinara (oko 790 evra). Osnovica će biti 5.004 dinara puta koeficijent 17,32, plus 7 posto na starešinstvo. Nastavnik sa 20 godina staža i odeljenskim starešinstvom bi od januara trebalo da prima 99.863 dinara (oko 850 evra).

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dobrivoje Marjanović za RT Balkan kaže da je zahtev sindikata bio da se zarade nastavnika odmah usklade sa prosečnom platom, ali da je Vlada ponudila ovo prelazno rešenje, kao kompromis, jer u ovom trenutku nema mogućnosti ni za usklađivanje koje su prosvetari tražili, a kamoli za usklađivanje plata prosvetara za zaradama kolega u regionu.

image