Srbija i Balkan

Kurti uputio zahtev Kforu: "Obezbedite granicu sa Srbijom"

Premijer privremenih prištinskih institucija je rekao da je tzv. Kosovo zainteresovano za veću saradnju sa Kforom i pozdravio slanje dodatnih snaga u tu misiju i povećanje broja vojnika
Kurti uputio zahtev Kforu: "Obezbedite granicu sa Srbijom"Getty © Andreas Gora - Pool/Getty Images

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti zatražio je da se pripadnici misije Kfora na tzv. Kosovu, kako je rekao, koncentrišu na obezbeđivanje "granice" sa Srbijom.

Zahtev je uputio 18. oktobra na sastanku sa novokomandujućem misijom Kfora Ozkanom Ulutašem, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kurti i Ulutaš su razgovarali o bezbednosnoj situaciji na "Kosovu" nakon napada 24. septembra u Banjskoj, navodi se u saopštenju Vlade tzv. Kosova.

Kurti je rekao da je tzv. Kosovo zainteresovano za veću saradnju sa Kforom i pozdravio slanje dodatnih snaga u tu misiju i povećanje broja vojnika.

"Ovo pojačano prisustvo treba koncentrisati na održavanje granice između 'Kosova' i Srbije, odakle je ušlo naoružanje iz Srbije i odakle dolazi opasnost po 'Kosovo'. Čuvanje granice podrazumeva i zatvaranje ilegalnih puteva, zbog čega je neophodna veća saradnja sa kosovskom policijom", navodi se u saopštenju Vlade tzv. Kosova.

Privremene prištinske vlasti su optužile Srbiju da stoji iza napada u Banjskoj, što je Beograd negirao.

Odgovornost za napad preuzeo je Milan Radoičić, bivši potpredsednik Srpske liste, najveće partije Srba na KiM koja ima podršku Beograda.

Zbog napada u Banjskoj, NATO je doneo odluku da pojača prisustvo dodatnih trupa u okviru mirovne misije Kfor.

image