Srbija i Balkan

Poraslo dete, osamostalilo se: Amerika tvrdi da je vojska Hrvatske izrasla u respektabilnu silu?

Hrvatski ministar odbrane Mario Banožić boravio je u SAD gde je, kako kaže, dobio uveravanja da armija njegove zemlje ima punu podršku sa one strane Atlantika u modernizaciji i opremanju
Poraslo dete, osamostalilo se: Amerika tvrdi da je vojska Hrvatske izrasla u respektabilnu silu?www.globallookpress.com © Dino Stanin/Keystone Press Agency

Hrvatski ministar odbrane Mario Banožić srećan se vraća kući nakon svoje američke turneje, budući da je od SAD, kako tvrdi, dobio potvrdu da je vojska njegove zemlje "izrasla u respektabilnu silu".

"Poseta SAD-u jedan je od koraka u našim nastojanjima da generacijama koje dolaze ostavimo moćnu, modernu i snažnu hrvatsku vojsku", rekao je ministar Banožić, dodajući da je hrvatska vlada zauzela jasan stav kako zemlji treba moderno ratno vazduhoplovstvo, moćna kopnena vojska i snažna mornarica.

Banožić je naveo da mu je bilo drago da čuje "da je Hrvatska vojska izrasla u respektabilnu vojnu silu i kako ima punu podršku SAD-a u daljim procesima modernizacije i opremanja".

Razgovaralo se, dodao je, o projektu opremanja hrvatske vojske helikopterima "blek houk", borbenim vozilima "bredli" i nabavci protivoklopnih sredstava "džavelin".

Još uvek, međutim nije jasno kada će (ne da li će) Banožićevu sreću pokvariti predsednik Zoran Milanović koji je ministra vojnog ranije nazivao "slugom premijera" koji ni o čemu ne odlučuje.

Šta li će o respektabilnosti ove armije imati da kaže predsednik koji je, naime, nedavno tvrdio da Oružanim snagama Hrvatske nedostaje puno toga.

"Municija, oklopi, granate, rakete... Prazno", upozoravao je početkom godine Milanović, dodajući da će biti teško nadoknaditi "štetu", sve dok traje Specijalna vojna operacija u Ukrajini.

Predsednik Hrvatske kritikovao je i "astronomske sume" koje se izdvajaju za vojnu opremu, a posebno polovne avione.

"Na koga poleću ovi avioni? Na leteće objekte koji su greškom lansirani iz Ukrajine i otišli ​​su na Zapad? Na našeg istočnog suseda Srbiju, koja ne može da se odluči kome pripada", čudio se Milanović.

Banožić međutim, nije prvi političar iz regiona koji je videvši malo sveta, u zemlju došao s euforičnom željom da se dodatno naoružava.

I bosansko-hercegovački ministar odbrane Zukan Helez, zadivljen viđenim na sajmu naoružanja u Londonu, nedavno je zatražio da se u budžetu za narednu godinu za odbranu odvoji ni manje ni više, nego 922 miliona evra, odnosno više novca nego što izdvaja i Rusija dok vodi Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

image