Srbija i Balkan

Dačić: Nećemo pristati da bitke između Brisela, Berlina i Vašingtona idu preko naših leđa

Ministar spoljnih poslova poručuje da je Evropska unija svojim potpisom Briselskog sporazuma garantovala da Zajednica srpskih opština na Kosovu i Metohiji mora biti formirana
Dačić: Nećemo pristati da bitke između Brisela, Berlina i Vašingtona idu preko naših leđa© TANJUG/STF

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je svojim potpisom ispod Briselskog sporazuma, Evropska unija garantovala da će Zajednica srpskih opština na Kosovu i Metohiji biti formirana.

Dačić je istakao da su u toku pokušaji da se tema, koja je zatvorena, ponovo otvori, naglašavajući da Priština to oberučke prihvata. On je dodao da za Srbiju nije prihvatljivo da se vraća na teme i dogovore koji su potpisani i ugovoreni, samo zbog toga što Brisel i SAD oklevaju da nateraju Aljbina Kurtija da ispuni obavezu.

"U tu zamku nećemo upasti, niti ćemo pristati da se bitka za prevlast između Brisela, Pariza, Berlina i Vašingtona odvija preko naših leđa", izjavio je ministar spoljnih poslova za "Večernje novosti" i poručio da Zapad i te kako ima moć i mehanizme da primoraju Prištinu da ispoštuje Briselski sporazum. 

"Ne radi se samo o apelima koji se upućuju poslednjih dana, jer se Priština nebrojeno puta oglušila o njih", zaključio je Dačić.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović smatra da EU nije posrednik već navijač prištinske strane tokom briselskog dijaloga.

Na strani Srbije je, kako smatra, materijalna i  formalna istinu, kao i dogovoren i zvanično potpisan sporazum. 

"Posrednik iz Brisela ne vrši svoju ulogu i to baca senku na učešće Evropske unije, koja nije posrednik, već navijač druge strane. Alternativna rešenja koja se tiču Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji ne mogu da budu prihvatljiva za Beograd. Ukoliko nema ZSO, mora da se konstatuje neuspeh pregovora, da se zna ko je odgovoran za to i ko opstruiše pregovore devet godina unazad", rekao je Jovanović za "Novosti".

On je dodao da Evropska unija nastupa kao izvršilac završenog čina koji je sproveden uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država.

"To zapravo nije bilo pregovaranje već simulacija, tačnije ultimatum ograničenog roka koji je zavijen u pregovaračku formu. Zapad najavljuje loše posledice ne birajući reči, a strategija jeste da se što pre završi sve što ima veze sa pitanjem Kosova i Metohije, za čiju su situaciju zapravo oni krivi", zaključio je nekadašnji ministar.

image