Srbija i Balkan

Bugarska nam poskupljuje ruski gas, Beograd i Budimpešta ljuti na Sofiju

Bugarska od tranzita gasa i novog poreza očekuje dodatnih - najmanje 1,2 milijarde evra, dok će njeni partneri taksu plaćati 10 evra po megavat času
Bugarska nam poskupljuje ruski gas, Beograd i Budimpešta ljuti na Sofiju© Hristo Rusev/Getty Images

Bugarska će sa evropskim partnerima razgovarati o uvođenju nove takse od deset evra po megavat satu na ruski gas koji prolazi kroz njenu teritoriju, što je, kako "Euraktiv" piše, potez koji je očekivano razbesneo Srbiju i Mađarsku.

"Predstoje nam prvi razgovori sa predstavnicima Evropske komisije, Mađarske i Srbije. Predstoji i Evropski savet na kome ću imati priliku da razgovaram sa njima. Ovo je naknada za rusku kompaniju 'Gasprom', a ne za Mađarsku i Srbija ili za (bugarsku državnu kompaniju) 'Bulgartransgas'", tvrdi premijer Nikolaj Denkov.

Odluka Bugarske da uvede porez na ruski gas, koji se isporučuje preko nje­ne teritorije, korak je usmeren protiv Mađar­ske i Srbije. Ova no­va bugarska regulativa ugrožava bezbedno snab­devanje energijom u te dve zemlje. To su u zajednič­kom saopštenju istakli potpredsednik srpske Vlade i ministar fi­nansija Siniša Mali i mađarski ministar trgo­vine Peter Sijarto.

Oni podvlače i da Evropska unija nije uvela sankcije na isporuke prirodnog gasa iz Rusije, što je činjenica koja pobija argumentaciju Denkova.

"Euraktiv" napominje da još nije rešeno ko će plaćati novu taksu.

Kako za ovaj portal kaže stručnjak za energetiku Miloš Zdravković, bugarski parlament i vladajuća koalicija iskoristili su geopolitičku situaciju u Evropi da dopune svoj budžet sankcionisanjem ruskog gasa i uvođenjem takse koja će najviše uticati na Srbiju i Mađarsku, što je, kako on tvrdi, neprijateljski čin.

"Imaćemo stabilno snabdevanje gasom, ali će cena biti veća. To će uticati na profitabilnost gradskih toplana i industrije. Već od 1. novembra imamo planirano povećanje cene gasa od 10 odsto, što će verovatno rezultirati povećanjem računa za 20 odsto", kaže Zdravković.

Bugarska od tranzita gasa i novog poreza očekuje dodatnih - najmanje 1,2 milijarde evra. Nevezano za ovo, Rusija plaća dodatne tranzitne naknade od nešto manje od 2 evra po megavat satu gasa koji prolazi kroz Bugarsku.

U međuvremenu, predsednik Rumen Radev, koga protivnici optužuju da zauzima proruski stav, oštro je kritikovao vladu zbog uvođenja takse na ruski prirodni gas, dodajući da ta naknada uništava evropsku solidarnost u slučaju Mađarske i Srbije.

"O kakvoj evropskoj solidarnosti i integraciji govore naši vlastodršci, s obzirom na to da povećanjem cene tranzita prirodnog gasa pogađaju zemlju koja je članica EU i naš saveznik i partner, kao što je Mađarska, koja je takođe jedan od glavnih investitora u Bugarskoj? Pogođena je i susedna država – Srbija", rekao je Radev, komentarišući nove tranzitne naknade za ruski gas.

Sve liči na Severni tok

Prema rečima Voji­slava Vuletića, predsed­nik Skupštine Udruže­nja za gas Srbije, odluka Bugarske je politička.

"Neko je tražio od njih da donesu tu odluku. Kao što su Amerikanci uništili "Južni tok", sada opet pokušavaju da prave pro­bleme. Pitanje je da li će to uopšte moći da se re­alizuje. Postoje dugoroč­ni ugovori, koji mogu da se menjaju samo pod uslo­vima koji su definisa­ni u samom ugovoru, a ne odlukom parlamenta. Mi imamo ugovor sa "Gaspro­mom" koliko plaćamo gas. Tranzitnu taksu ne bi trebalo mi da plaća­mo, nego ruska strana", ka­že Vuletić.

image