Srbija i Balkan

Petković: Priština da se ne igra vatrom

Petar Petković saopštio da Priština svojim pretnjama, da tzv. Kosovske bezbednosne snage mogu da deluju na severu Kosova i Metohije, dodatno destabilizuje situaciju na Kosovu i Metohiji
Petković: Priština da se ne igra vatrom© TANJUG/STF

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da  su poslednje najave prištinskih funkcionera da tzv. Kosovske bezbednosne snage mogu da deluju na teritoriji čitave pokrajine, uključujući i sever, još jedna alarmantna pretnja iz Prištine, jer je krajnji cilj proterivanje Srba sa njihovih vekovnih ognjišta.

"Beograd nikome neće dozvoliti da od Srba na Kosovu i Metohiji pravi glinene golubove i uvek će biti uz svoj narod", rekao je Petković, pozivajući međunarodne misije da se "jasno odrede prema ovakvoj neodgovornoj i opasnoj najavi Kurtijevih saradnika koji samo žele sukobe, tenzije i nove krize".

"Svim međunarodnim faktorima jasno je da takozvane KBS nemaju šta da traže na severu pokrajine, ali Kurti i njegovi saradnici očigledno žele da krše, posebno one sporazume koji čuvaju mir i garantuju bezbednost Srba na KiM, jer tako žele da se obračunaju sa našim narodom u pokrajini, posebno sa Srbima na severu", dodao je Petković, saopštila je Kancelarija za KiM.

Predsednik Skupštine tzv. Kosova Gljauk Konjufc izjavio je da pripadnici "Kosovskih bezbednosnih snaga" mogu da deluju širom "Kosova", uključujući i Sever.

"Što se tiče specijalnih operacija, vežbi ili bilo kog drugog pitanja, nećemo ništa učiniti bez koordinacije sa našim međunarodnim prijateljima i NATO-om", rekao je Konjufca.

Petković je, nakon ovih izjava, poručio prištinskim vlastima da se "ne igraju sa vatrom" i upozorio da "zapaljivim" izjavama, najavama i potezima dodatno destabilizuju bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji koju su već narušili svojim jednostranim i protivpravnim i nasilnim potezima u vezi sa tablicama.

Direktor Kancelarije za KiM, podsetio je da prema sporazumu koji je sa vlastima u Prištini 2013. godine potpisao i garantovao tadašnji generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmunsen, nedvosmisleno se ističe da bilo koje vojne formacije iz Prištine ne mogu delovati u četiri opštine na severu KiM, bez prethodnog duplog odobrenja komandanta Kfora i četiri gradonačelnika sa severa Kosova i Metohije.

''Ta garancija potpisana je i doneta istog dana kada i Briselski sporazum, što dodatno ukazuje da je taj dokument bio i uslov za Briselski sporazum", saopštio je Petković i dodao:

"Neka se u Prištini ne igraju vatrom i prestanu da zapaljivim izjavama, najavama i potezima dodatno destabilizuju bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji koju su već narušili svojim jednostranim i protivpravnim i nasilnim potezima u vezi sa tablicama".

image