Srbija i Balkan

Protivzakonito zadržavanje Srba: Elezoviću, Kostiću i Miloviću produžen pritvor za 60 dana

Advokat jednog od Srba koji se terete da su počinili ratni zločin kaže da će u narednih 48 sati uložiti žalbu
Protivzakonito zadržavanje Srba: Elezoviću, Kostiću i Miloviću produžen pritvor za 60 danawww.globallookpress.com © Vedat Xhymshiti/ZUMAPRESS.com

Trojici Srba Iliji Elezoviću, Zoranu Kostiću i Draganu Miloviću, koje tužilaštvo specijalnog suda tereti za krivično delo ratni zločin, produžava se pritvor za još dva meseca, potvrdio je advokat Predrag Miljković za "Kosovo onlajn".

Advokat Zorana Kostića, Predrag Miljković, izjavio je da će uložiti žalbu u roku od 48 sati.

"Produženje je neosnovano isto kao što je neosnovano bilo i određivanje pritvora, jer specijalno tužilaštvo nema dokaze koji potkrepljuju osnovanu sumnju što se vrlo jasno videlo iz zahteva za produženje, kada je tužilaštvo najavilo istražne radnje za koje su na sednici za određivanje pritvora rekli da su već obavljene", rekao je Miljković.

Prema njegovim rečima, određivanje pritvora nije urađeno u skladu sa zakonom.

"Odbrana smatra da specijalno tužilaštvo, i u ovom, kao i u mnogim drugim predmetima, zahteva pritvor za svaki slučaj, a ne kako se to zakonski nalaže", kaže Miljković.

Zoran Kostić uhapšen je ispred svoje kuće u Prilužju krajem septembra i od tada se nalazi u pritvoru u Podujevu.

Elezović je ozbiljno bolestan, sudska odluka na albanskom

U slučaju Ilije Elezovića, pritvor je takođe produžen iako je sudija imao sva potrebna medicinska dokumenta o njegovom izuzetno teškom zdravstvenom stanju, rekao je za "Kosovo onlajn" advokat Ljubomir Pantović.

Pantović kaže da je taj slučaj specifičan, jer je reč o teškom onkološkom bolesniku koji je za poslednje četiri nedelje, četiri puta vođen na razne medicinske preglede u Prištinu.

"I javnost zna da je u dramatičnom zdravstvenom stanju. Poslednje četiri nedelje Elezović je vođen na razne lekarske preglede u Prištinu. Zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja imao je posete predstavnika OEBS-a, Unmika, Euleksa, ombudsmana i dva puta ga je posetio predstavnik Međunarodnog Crvenog krsta iz Ženeve, sve zbog izuzetno lošeg zdravstvenog stanja. Sud je raspolagao medicinskom dokumentacijom, koja svedoči i potvrđuje da je on lošeg zdravlja. Čak postoji dokument koji je lekar napisao da zatvorski uslovi mogu da znatno pogoršaju njegovo zdravstveno stanje. Međutim, ništa nije vredelo, pritvor je danas produžen na još dva meseca", naveo je Pantović.

Dodaje i da je odluke o produženju pritvora dostavljena na albanskom jeziku, čime je prekršen zakon.

"Imam sreću da prilično razumem albanski jezik, ali u svakom slučaju krši se zakon na moju štetu i štetu ljudi koje branim", poručio je Pantović.

Najavio je da će sutra, takođe, uložiti žalbu na odluku suda.

image