Srbija i Balkan

Bocan-Harčenko: Pritisci na Srbiju u vezi s KiM povezani s pritiscima za uvođenje sankcija Rusiji

RF svesna da zvanični Beograd trpi teške pritiske
Bocan-Harčenko: Pritisci na Srbiju u vezi s KiM povezani s pritiscima za uvođenje sankcija Rusiji© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/ bg

Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je za Televiziju Prva da je Rusija svesna da zvanični Beograd trpi teške pritiske jer nije uveo sankcije Rusiji i napomenuo da je Srbija takav stav zauzela polazeći od svojih nacionalnih interesa.

"I ranije smo imali pretpostavku o predsedniku Aleksandru Vučiću i celom rukovodstvu Srbije da će Srbija bez obzira na poteškoće i pritiske koji su veoma veliki i traju zauzeti principijelan stav", rekao je Bocan-Harčenko i dodao da smatra da su pritisci na Srbiju u vezi s Kosovom i Metohijom povezani s pritiscima za uvođenje sankcija Rusiji.

"Kosovo je najvažnije pitanje za Srbiju i predsednika Vučića i Zapad računa da će uz jačanje tog pritiska Beograd i Vučić morati da deluju fleksibilnije u drugim pravcima politike, na primer da uvedu sankciju Rusiji. Takođe, pritiskaju predsednika Vučića da dođe do nekog ugovora s Prištinom", ocenio je ruski ambasador.

Odgovarajući na pitanje da li će Rusija nastaviti da podržava teritorijalni integritet Srbije ukoliko Zapad omogući Rusiji da Donbas i Krim postanu njihov sastavni deo, Bocan-Harčenko je naglasio da "trgovina ne dolazi u obzir", te pojasnio da ruski predsednik Vladimir Putin pominje kosovski problem ne bi li pokazao Zapadu da primenjuje duple aršine, precizirajući da je situacija na KiM sasvim drugačija od pitanja novih regiona Rusije.

Gostujući na TV Prva ruski ambasador u Srbiji pomenuo je i povlačenje iz Hersona objašnjavajući da se radi o manevarskom povlačenju, te da to nije uvod u početak pregovora Rusije i Ukrajine. S tim da je Rusija uvek bila i jeste otvorena za razgovore.

Evakuacija je, kako kaže, prošla bez ikakvih gubitaka, ali je odluka o tome bila teška. Ipak, "nije važno dobiti bitku, najvažnije je dobiti rat", zaključio je Bocan-Harčenko.

image