Objavljen sporazum iz 2013. godine: Tači potpisao da KBS ne sme na sever KiM

Ovaj sporazum sa prištinskim vlastima potpisao je i garantovao tadašnji generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmunsen

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković podsetio je danas na sporazum u kojem je nedvosmisleno navedeno da svaka vojna formacija iz Prištine ne može da deluje u četiri opštine na severu KiM, bez prethodnog odobrenja komandanta Kfor-a i četiri gradonačelnika.

Ovaj sporazum, kako navodi "Kosovo onlajn", sa vlastima u Prištini je, 2013. godine, potpisao i garantovao tadašnji generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmunsen.

Pomenuti portal objavio je faksimil tog sporazuma koji je potpisao tadašnji premijer privremenih prištinskih institucija Hašim Tači, u kojima se garantuje da KBS neće preduzimati akcije na severu Kosova i Metohije.

Zadaci KBS-a su, kako je potpisano, učešće u operacijama, reagovanje na krize, uključujući i pomoć civilnim vlastima u slučaju prirodnih i drugih nepogoda i vanrednih situacija. U dokumentu koji je potpisao Tači, navodi se da će KBS preduzeti misije na severu "Kosova" samo uz prethodnu saglasnost Kfora.

"Ovo je u potpunosti u skladu sa trajnom posvećenošću ’Kosova’ NATO-u, čega se vlada ’Kosova’ pridržava i poštuje sa najvećom ozbiljnošću. Kfor, u skladu sa svojim mandatom, može da se angažuje sa legitimnim predstavnicima lokalne samouprave na severu ’Kosova’ u okviru procesa dogovora", navodi se, između ostaog, u pomenutom dokumentu.

Prethodno je predsednik tzv. kosovske skupštine Gljauk Konjufca izjavio je da pripadnici tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga mogu da deluju na celoj teritoriji KiM, uključujući i sever, a slične izjave nedavno su se mogle čuti i od drugih prištinskih zvaničnika.

Na njegovu izjavu reagovao je i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković koji je prethodno saopštio da su ovakveizjave prištinskih zvaničnika još jedna alarmantna pretnja čiji je krajnji cilj proterivanje Srba sa njihovih vekovnih ognjišta.

Kancelarija za KiM je više desetina puta upozoravala na nedopustive upade KBS i specijalnih policijskih snaga "Rosu"  na sever budući da pripadnici ovih jedinica koriste prekomernu silu i na teren izlaze naoružani do zuba, čak i kada su u pitanju sitne akcije tokom kojih plene robu iz Srbije u prodavnicima i apotekama na severu.