Nakon revizije zapadnih predstavnika, Vlada Srbije usvojila nacrte zakona o medijima

Posle više odlaganja, Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici dva medijska zakona u vezi sa kojima je prethodnih meseci bilo rasprave više iza zatvorenih vrata sa zapadnim predstavnicima, nego u javnosti

Predlozi nacrta dva ključna medijska zakona - Zakona o javnom informisanju i medijima, i Zakona o elektronskim medijima, usvojeni su danas na sednici Vlade Srbije.

Zakoni su usvojeni u formi nacrta, a očekuje se da se uskoro nađu u skupštinskoj proceduri, nakon čega će dobiti konačne verzije i biti izglasani.

Predlogom zakona o javnom informisanju i medijima definišu se garancije slobode javnog informisanja, zabrana diskriminacije, ugrožavanja slobodnog protoka informacija, kao i vršenja pritisaka, pretnji ili ucenjivanja medijskih radnika, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Ističe se da se posebna pažnja posvećuje i kažnjavanju nasilja nad novinarima, zaštiti medijskog pluralizma i zabrani monopola u oblasti javnog informisanja.

Takođe, dokumentom su obuhvaćene i posebne obaveze ustanova javnih medijskih servisa i drugih medija koji pružaju usluge po načelima javnih medijskih servisa, u pogledu pravovremenog i nepristrasnog izveštavanja i kvaliteta usluga.

Navodi se i da je definisan pojam podsticajnog okruženja koje podrazumeva stvaranje i održavanje političkog, ekonomskog i društvenog okruženja koje medijima treba da obezbede slobodan rad, bez pritiska.

Predlogom zakona o elektronskim medijima, u skladu sa međunarodnim aktima i standardima, definiše se organizacija i rad Regulatornog tela za elektronske medije, uslovi i način pružanja medijskih usluga, uslovi i postupak za izdavanje dozvola za pružanje medijskih usluga, nadzor nad pružaocima medijskih usluga, kao i druga pitanja od značaja za ovu oblast.

Predloženi zakoni garantuju slobodu mišljenja i izražavanja i slobodu medija u skladu sa najvišim međunarodnim standardima zemalja Evropske unije i dokumentima Ujedinjenih nacija i Saveta Evrope, ali i sa standardima proizašlih iz prakse Evropskog suda za ljudska prava.

Njihovom definisanju, ističe se, prethodio je inkluzivan proces širokih konsultacija i javnih rasprava uz prisustvo predstavnika Vlade Republike Srbije, novinarskih i medijskih udruženja, OEBS-a i drugih međunarodnih partnera.

Takođe je i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji uputio pismo predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić, u kojem pohvaljuje završetak rada na predlozima medijskih zakona, navodeći da prepoznaje mnogo dobrih elemenata u oba nacrta zakona.

U vezi sa zakonima rasprava se vodila duže vreme, a nezadovoljni postignutim bile su sve strane, i predstavnici Vlade Srbije, i radne grupe koje su na njima radile, kao i medijska udruženja.

Zanimljivo je da su se u pisanje zakona umešali predstavnici Zapada, pre svega OEBS-a, Evropske unije, ali i ambasada Norveške koji su takođe imali svoje zahteve kako bi medijsko nebo u Srbiji trebalo da izgleda.

Iako je vlada prethodne sedmice saopštila kako je napravljen kompromis i da su zakoni spremni za usvajanje, to se nije dogodilo. Usvajanje je odloženo zbog zamerki upravo predstavnika Zapada.

Potom je održan sastanak u sedištu OEBS-a koji je trajao čak sedam sati, a na kojem su utanačeni članovi zakona.

Ne zna se kakva je verzija je tačno dogovorena, već su informacije o spornim tačkama izašle u javnost zahvaljujući učesnicima spomenutog sastanka.

Kada se nacrti zakona nađu na sednici Skupštine Srbije biće poznato kakve izmene su pretrpeli nakon revizije zapadnih predstavnika.