Srbija i Balkan

Tužilaštvo potvrdilo: Predmet o Kristijanu Šmitu dodeljen tužiocu

Iz Tužilaštva tvrde da nisu podneti izveštaji o počinjenim krivičnim delima, na šta su policijske agencije obavezne Zakonom o krivičnom postupku BiH
Tužilaštvo potvrdilo: Predmet o Kristijanu Šmitu dodeljen tužiocu© Milos Tesic/ATAImages

Predmet koji se odnosi na Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, dodeljen je tužiocu, potvrđeno je za banjalučke "Nezavisne novine" iz Tužilaštva BiH.

"Tužilaštvo BiH je pre više od mesec dana primilo akt Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji je putem CMS sistema dodeljen u rad tužiocu", rečeno je iz Tužilaštva BiH.

Dodali su da u ovom predmetu nisu do sada dostavljeni dokazi koji bi upućivali na to da su izvršena krivična dela iz Krivičnog zakona BiH od službenih lica u institucijama BiH ili stranih državljana.

Iz Tužilaštva, naime, tvrde da nisu podneti izveštaji o počinjenim krivičnim delima, na šta su policijske agencije obavezne Zakonom o krivičnom postupku BiH.

"Tužilaštvo BiH neće se oglašavati pojedinačno o svakoj procesnoj radnji koju preduzima", naveli su iz Tužilaštva BiH.

Jelena Miovčić, portparol SIPA, potvrdila je za "Nezavisne" da je ova agencija, na osnovu dopisa ministra bezbednosti BiH Nenada Nešića, Tužilaštvu BiH dostavila objedinjene podatke koje su prikupljene zajedno sa Direkcijom za koordinaciju policijskih tela BiH, Službom za poslove sa strancima i Graničnom policijom BiH.

"Po izvršenim proverama, SIPA je kompletirala dokumentaciju sve četiri policijske agencije i dostavila ih Tužilaštvu BiH. Ne radi se ni o kakvom izveštaju o počinjenom krivičnom delu, niti o izveštaju o preduzetim merama i radnjama. To je objedinjavanje dokumentacije sve četiri policijske agencije i prosleđivanje Tužilaštvu BiH na upoznavanje i eventualno davanje daljih uputstava za rad", rekla je Miovčićeva.

Potom su, dodala je, od Tužilaštva BiH dobili zahtev po kojem treba da se izvrše neke provere.

"O sadržini zahteva i o tome šta treba da radimo ne mogu govoriti dok se on ne realizuje", rekla je Miovčićeva.

Nešić je nedavno pozvao Tužilaštvo BiH da hitno sprovede istragu u vezi sa Šmitom i njegovim aktivnostima, te da o rezultatima obavesti javnost. Nešić tvrdi da je Šmitovo obezbeđenje kršilo procedure unošenjem dugih cevi u BiH.

image