Srbija i Balkan

Dodik: Čak da SAD uvedu sankcije i nerođenoj deci moje porodice, neće im uspeti uništenje Srpske

Kad smo kod porodica, i sinova i kćeri, meni i svetskoj javnosti je poznato da je upravo sin američkog predsednika u središtu korupcionaške afere, podsetio je predsednik Republike Srpske
Dodik: Čak da SAD uvedu sankcije i nerođenoj deci moje porodice, neće im uspeti uništenje Srpske© TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Sjedinjenim Američkim Državama neće proći plan "uništenja Republike Srpske" dokle god je on predsednik, sve i da na "crnu listu" stave i nerođenu decu njegove porodice.

Podsetimo, Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država uvelo je nove sankcije za predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, a na spisak su dodali njegovu decu Goricu i Igora Dodika.

"Drago mi je što su s liste skinuli sina Radovana Karadžića, i verovatno u strahu da na toj listi nema deteta predsednika Republike Srpske brže bolje su stavili i mog sina i moju kćer" rekao je Dodik za Srnu.

Dodik je rekao da nije začuđen odlukom SAD da uvedu sankcije i njegovoj deci, znajući da američki ambasador u BiH Majkl Marfi "besni po Sarajevu", piše RTRS.

"Samo sam iznenađen da u jeku sukoba na Bliskom istoku i Ukrajini, SAD imaju vremena za moju porodicu. Kad smo kod porodica, i sinova i kćeri, meni i svetskoj javnosti je poznato da je upravo sin američkog predsednika u središtu korupcionaške afere", naglasio je predsednik Republike Srpske.

Na spisku sankcionisanih se nalaze i restoran "Agape" u vlasništvu Gorice i Ivane Dodik, kompanija "Agrovoće" koja se dovodi u vezu sa Goricom, kao i kompanija "Frut Eko", koja se dovodi u vezu sa Igorom Dodikom, ali i kompanija "Global Liberti".

Kako navodi Ministarstvo finansija SAD, dve osobe i četiri kompanije sa liste čine jezgro mreže podrške posebno označenog državljanina i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

"Pripadnici ove mreže, među kojima su Dodikova punoletna deca, omogućavaju nastavak Dodikovog korumpiranog delovanja u bosanskohercegovačkom entitetu RS, što mu omogućava da izvlači javna sredstva iz RS s ciljem sopstvenog bogaćenja i bogaćenja njegove porodice na račun građana BiH i funkcionalnih vlasti u zemlji", navodi američko ministarstvo.

Podsetimo, SAD Dodiku su uvele sankcije i 5. januara 2022. godine, kao i 17. jula 2017. godine zbog, kako se navodi, opstruiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodik se takođe nalazi i pod sankcijama Velike Britanije.

image