Dodik: Čak da SAD uvedu sankcije i nerođenoj deci moje porodice, neće im uspeti uništenje Srpske

Kad smo kod porodica, i sinova i kćeri, meni i svetskoj javnosti je poznato da je upravo sin američkog predsednika u središtu korupcionaške afere, podsetio je predsednik Republike Srpske

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Sjedinjenim Američkim Državama neće proći plan "uništenja Republike Srpske" dokle god je on predsednik, sve i da na "crnu listu" stave i nerođenu decu njegove porodice.

Podsetimo, Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država uvelo je nove sankcije za predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, a na spisak su dodali njegovu decu Goricu i Igora Dodika.

"Drago mi je što su s liste skinuli sina Radovana Karadžića, i verovatno u strahu da na toj listi nema deteta predsednika Republike Srpske brže bolje su stavili i mog sina i moju kćer" rekao je Dodik za Srnu.

Dodik je rekao da nije začuđen odlukom SAD da uvedu sankcije i njegovoj deci, znajući da američki ambasador u BiH Majkl Marfi "besni po Sarajevu", piše RTRS.

"Samo sam iznenađen da u jeku sukoba na Bliskom istoku i Ukrajini, SAD imaju vremena za moju porodicu. Kad smo kod porodica, i sinova i kćeri, meni i svetskoj javnosti je poznato da je upravo sin američkog predsednika u središtu korupcionaške afere", naglasio je predsednik Republike Srpske.

Na spisku sankcionisanih se nalaze i restoran "Agape" u vlasništvu Gorice i Ivane Dodik, kompanija "Agrovoće" koja se dovodi u vezu sa Goricom, kao i kompanija "Frut Eko", koja se dovodi u vezu sa Igorom Dodikom, ali i kompanija "Global Liberti".

Kako navodi Ministarstvo finansija SAD, dve osobe i četiri kompanije sa liste čine jezgro mreže podrške posebno označenog državljanina i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

"Pripadnici ove mreže, među kojima su Dodikova punoletna deca, omogućavaju nastavak Dodikovog korumpiranog delovanja u bosanskohercegovačkom entitetu RS, što mu omogućava da izvlači javna sredstva iz RS s ciljem sopstvenog bogaćenja i bogaćenja njegove porodice na račun građana BiH i funkcionalnih vlasti u zemlji", navodi američko ministarstvo.

Podsetimo, SAD Dodiku su uvele sankcije i 5. januara 2022. godine, kao i 17. jula 2017. godine zbog, kako se navodi, opstruiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodik se takođe nalazi i pod sankcijama Velike Britanije.