Srbija i Balkan

Završen razgovor Vučića sa "velikom petorkom": Težak sastanak (VIDEO)

Diplomate takozvane "velike petorke" danas borave u Srbiji sa ciljem "oživljavanja dijaloga" Beograda i Prištine. Petorka je posetu počela sastancima u Prištini
Završen razgovor Vučića sa "velikom petorkom": Težak sastanak (VIDEO)© ФОТО ТАЊУГ/ ВЛАДИМИР ШПОРЧИЋ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa "velikom petorkom" u Predsedništvu Srbije, a razgovori su, kako je navedeno na predsednikovom Instagram nalogu bili teški.

"Težak sastanak sa petorkom. Verujem da ćemo u narednom periodu pronaći put za izlazak iz krize. Narednih dana očekujem važne sastanke u Briselu", napisao je predsednik Srbije u objavi, uz sliku sa liderima petorke.

Posle sastanka novinarima se kratko obratio i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak koji je rekao da je tema posete bila kako da se napravi napredak u primeni sporazuma o normalizaciji i smirivanju situacije u svetlu poslednjih događaja.

Lajčak je rekao da "petorka" snažno osuđuje napad na policiju tzv. Kosova 24. septembra i da, kako je rekao, svi počinioci moraju da budu privedeni pravdi, te da očekuju punu saradnju Srbije u tom pogledu.

Očekuje se ispunjavanje obaveza obe strane iz francusko-nemačkog plana, kao i prethodnih dogovora.

Dijalog Beograda i Prištine biće u ponedeljak na dnevnom redu sastanka ministara spoljnih poslova članica EU, a kasnije tokom nedelje i Evropski savet će raspravljati o tim pitanjima, rekao je Lajčak.

U delegaciji u Predsedništvu našli su se specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, kao i specijalni izaslanici Nemačke, Francuske i Italije, sa kojima će srpski predsednik razgovarati o nastavku dijalogu sa Prištinom.

Diplomate takozvane "velike petorke" borave u Srbiji sa ciljem "oživljavanja dijaloga" Beograda i Prištine, nakon poslednjih događaja na severu Kosova.

image