Srbija i Balkan

Prva konferencija o KiM u SAD: Molitva za mir, stabilnost i pravdu

Republika Srbija prvi put organizuje skup isključivo posvećen Kosovu i Metohiji na prostoru SAD
Prva konferencija o KiM u SAD: Molitva za mir, stabilnost i pravduGetty © Sarah Silbiger

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić otvorio je danas u Vašingtonu konferenciju "Molitva za mir, stabilnost i pravdu", posvećenu Kosovu i Metohiji, ističući da je Srbija u poslednjih 20 meseci suočena sa situacijom bez presedana - sa etničkim čišćenjem Srba sa KiM, te da su osnovne vrednosti za koje se zalaže međunarodna zajednica danas napadnute od strane Aljbina Kurtija, zbog čega je vreme da se reaguje.

"Ideja ove konferencije je da se sastanemo, kako biste čuli ono što se dešava na Kosovu i Metohiji. Istovremeno, da uputimo poziv za akciju srpskoj zajednici u SAD, jer naša braća i sestre, naša zemlja i crkva na KiM vas trebaju u ovo vreme", poručio je Đurić, prenosi "Kosovo onlajn".

Ukazao je da je posle 1999. godine 247.000 Srba proterano sa KiM, što je situacija bez presedana u posleratnoj istoriji. Ogromna većina se nije vratila svojim kućama – vratilo se samo 1,7 odsto Srba, što je najniža stopa povratka bilo gde u svetu po zvaničnim podacima Ujedinjenih nacija, ukazao je ambasador Srbije.

Primera radi, naveo je da su pojedini gradovi, poput Prizrena, nekadašnjeg glavnog srpskog grada - ostali bez Srba.

"Bilo je 42.000 Srba, a danas je svega 20 starijih građana. Da nije naše crkve, u Prizrenu ne bismo imali nijednog Srbina", rekao je Đurić.

Istakao je da je Srbija posle 2000. preuzela drugačiji politički smer, okrenut prema Evropi, ali da se nasilje prema Srbima nastavilo, podsećajući na pogrom 2004. godine.

"Nasilje koje je trajalo danima nije sprečeno. Zapaljeno je 35 crkava i manastira. 'Kosovo' je 2008. nagrađeno još jednom podrškom jednostranim proglašenjem nezavisnosti. 'Kosovo' je proglasilo nezavisnost u situaciji u kojoj je Srbija imala demokratsku vladu, na evropskom putu, koja je bila članica Saveta Evrope, OEBS-a, brojnih organizacija… Nikada nije sproveden referendum, već samo odluka monoetničke grupe, bez podrške srpske zajednice. Nažalost, brojne zemlje su priznale", rekao je Đurić.

Podsetio je i da je 2010. Generalna skupština UN usvojila odluku da podrži proces dijaloga, sa ciljem stvaranja mira i stabilnosti, normalnih odnosa unutar KiM, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244.

"Proces dijaloga imao je uspone i padove. Dogovorili smo 2013. godine Briselski sporazum, a ključni elementi su bili da je statusno neutralan, bez prejudiciranja strana o statusu, ali da dozvoljava Srbima da se integrišu u institucije, uz multietničku jedinicu za zaštitu manastira. Iako to nije bilo idealno donelo je neku vrstu stabilnosti", rekao je ambasador.

Ukazao je da su pre 20 meseci stvari počele brzo da se pogoršavaju na KiM, izborom Aljbina Kurtija na mesto premijera.

Konkretno delovanje 

Đurić je danas najavio da će se učesnici prve konferencije o Kosovu i Metohiji okupiti kako bi počeli konkretno da deluju i pozvali na mir, stabilnost i pravdu za srpski narod na KiM, u vreme kada je mir poljuljan u regionu i u svetu.

"U času kada je, ne našom krivicom, mir poljuljan u našem regionu, pa i čitavom svetu, mi okupljamo naše iseljenike, sunarodnike i američke prijatelje, da stupimo u konkretno delovanje i pozovemo na mir, stabilnost i pravdu za srpski narod na Kosovu i Metohiji", naveo je Đurić u objavi na Iksu. 

Cilj konferencije, koja je okupila veliki broj uglednih Srba iz dijaspore, ali i predstavnike sprskih institucija sa KiM, jeste da se rasvetli represija koju srpski narod trpi pod premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i da se američkoj javnosti pošalje zajednička, jasna poruka o kontinuiranom kršenju ljudskih prava Srba na KiM što je, kako se navodi u pozivu na konferenciju, ključna stvar koja zahteva hitnu pažnju i delovanje.

Istina o KiM mora da se "probije"

Skupu su se obratili i direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon i vladika istočnoamerički Irinej.

Istina o KiM mora da se "probije", a ta istina je da danas na KiM stradaju deca, nevine žrtve, da se Srbi hapse samo zato što su Srbi i zato što nose majicu sa slikom srpskog manastira, upozorio je Gujon.

On je istakao da je takav skup važan upravo kako bi se široj javnosti predstavilo šta se dešava na KiM.

"Ljudi u dijaspori su naši ambasadori. To znači da narodna diplomatija, koja postoji pored državne, ima izuzetno veliku ulogu. Vi ste ti koji razumete američki mentalitet, na šta reaguju. Zato treba govoriti šta se danas dešava na KiM, ali i o prošlosti. Sve što se dešava danas je posledica prošlosti", rekao je Gujon.

Naveo je da su Srbi pet vekova živeli u Otomanskom carstvu, a preživljavali zahvaljujući crkvi i osećaju za istoriju koji se prenosi iz generacije u generaciju.

"Zato danas imamo još Srbe na KiM, zato nisu nestali i nisu asimilovani", kazao je Gujon.

Podsetio je da je početkom ove godine, na Badnji dan, na KiM ranjen srpski dečak.

"Kada vidite tu sliku, to pogađa svakoga. I Francuza, Amerikanca, Engleza. O tome moramo da govorimo. Moramo da govorimo tu istinu", poručio je Gujon.

Podsetio je kako je sam pre nekoliko godina počeo da pomaže srpskom narodu na KiM, od prikupljanja pomoći prodajom kolača.

"Uspeli da okupimo oko naše ideje 12.000 francuskih porodica. Svako od nas to može. Potreban je kontinuitet, jer ne može ništa preko noći. Kontinuitet na dnevnom nivou i to godinama. Istina će izaći na površinu, na nama je da se to desi što pre", naznačio je Gujon.

On je zahvalio ambasadoru Marku Đuriću na organizaciji skupa, dodajući da je to drugi skup srpske dijaspore u šest meseci, što je velika stvar.

"Niko nije uradio tako nešto. To pokazuje brigu države prema srpskoj dijaspori", dodao je Gujon.

SPC je simbol egzistencije srpskog naroda

Episkop istočnoamerički Irinej izjavio je da je takav skup veoma važan kako bi se čula istina, ističući da je SPC simbol egzistencije srpskog naroda gde god da živi.

"Zato sam upravo i došao ovde, da učestvujem na skupu, kako bismo, kao Crkva pokazali da mi nismo ti koji stojimo iza nereda. Crkva drži do reda, poretka…", rekao je episkop Irinej za "Kosovo onlajn".

Ukazao je da je Srpska pravoslavna crkva živi simbol egzistencije srpskog naroda.

"Gde god ima crkve ili manastira, znači da je srpski narod prisutan i ostaće na tom mestu. I ne samo da opstane, nego da ima prosperitet i da živi punim duhom. I da punim plućima živi na KiM. To je velika želja Crkve i zato se distanciramo od svega što se dešava na KiM, jer mi ne stojimo iza toga. Istina mora da se ističe na svakom koraku", naglasio je episkop Irinej.

Komentarišući jučerašnju deportaciju igumana manastira Devina voda kod Zvečana, Fotija, bez obrazloženja, istakao je da je to "strašna stvar".

image