Stano: EU ne želi da komentariše sastav nove Vlade Crne Gore

Jasno očekivanje EU je da nova proevropska vlada u Crnoj Gori odgovori na težnje većine Crnogoraca da napreduju na putu pristupanja zemlje EU, poručio je portparol EU Peter Stano

Evropska unija se raduje najavi o formiranju nove vlade u Crnoj Gori, ali briselski zvaničnici ne žele da komentarišu sastav vlade, rekao je za Radio Slobodnu Evropu (RSE) portparol EU Peter Stano.

"Koga bi vlada konkretno uključivala, to nije na nama da komentarišemo. Jasno očekivanje EU je da nova proevropska vlada u Crnoj Gori odgovori na težnje većine Crnogoraca da napreduju na putu pristupanja zemlje EU. Za ovo, sve političke snage moraju da rade zajedno na sprovođenju EU reformi", izjavio je Stano.

Dodaje se da EU "podstiče sve političke aktere u Crnoj Gori da se brzo usredsrede na izgradnju konsenzusa o prioritetnim akcijama potrebnim za napredovanje Crne Gore na njenom putu ka EU, posebno u oblasti vladavine prava kako bi se ispunila privremena merila iz poglavlja 23 i 24, posebno putem imenovanja na upražnjena mesta u pravosuđu".

Navodi se da EU ceni posvećenost Crne Gore na njenom putu ka EU, što je želja velike većine građana Crne Gore, i spremna je da pojača svoju podršku.

Crnogorski mediji objavili su 19. oktobra da su sporazum o novoj vladi Crne Gore potpisali budući premijer i lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić, lideri Nove srpske demokratije Andrija Mandić, Demokratske narodne partije Milan Knežević, Demokrata Aleksa Bečić, Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, CIVIS-a Srđan Pavićević i lideri pet albanskih partija - tri koje čine Albanski forum: Nik Đeljošaj, Ivan Ivanaj i Ferhat Dinoša i dve koje su u koaliciji Albanska alijansa - Fatmir Đeka i Genci Nimanbegu.

Prema sporazumu, novi predsednik Skupštine biće Andrija Mandić i njegova koalicija "Za budućnost Crne Gore" će davati manjinsku podršku Spajićevoj vladi u narednih nešto više od godinu dana, a krajem 2024. treba da usledi rekonstrukcija kojom će NOVA i DNP ući u izvršnu vlast i dobiti jedno potpredsedničko mesto i četiri ministarstva.

Sednica Skupštine na kojoj bi trebalo da budu izabrani predsednici Skupštine i Vlade trebalo bi da bude održana 26. oktobra.

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke izjavila je nedavno da su SAD veoma zabrinute zbog izveštaja da bi novu vladajuću koaliciju u Crnoj Gori mogle da čine stranke i lideri koji se, kako je navela, aktivno protive evroatlantskim vrednostima.