Salji Beriša optužen za korupciju: To su politički napadi Edija Rame

Bivši albanski premijer optužio je aktuelnog premijera Edija Ramu da je orkestrirao ceo slučaj

Albansko tužilaštvo podiglo je optužnicu za korupciju protiv bivšeg premijera Saljija Beriše i njegovog zeta, saopštili su istražitelji, prenosi Rojters.

Specijalno tužilaštvo za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (SPAK) navodi u optužnici da je Beriša koristio uticaj na mestu premijera od 2005. do 2009. da izvrši pritisak "za okončanje postupka privatizacije u korist drugih, uključujući muža njegove ćerke".

Njegov zet je uhapšen u subotu, a Beriša je poslanik i ima imunitet od krivičnog gonjenja. Njemu je naređeno da ne napušta zemlju i da se prijavi policiji.

Krivični postupak počeo je 2020. godine kada je aktuelni ministar unutrašnjih poslova Taulant Bala optužio Berišu da je umešan u privatizaciju terena i drugih sportskih objekata u Tirani koji pripadaju FK Partizani, a koji su kasnije zamenjeni višespratnicama.

Beriša je optužio aktuelnog premijera Edija Ramu da je orkestrirao ceo slučaj.

"On je naredio svojim plaćeničkim tužiocima... Optužbe su neosnovane, to su direktni politički napadi Edija Rame na mene", rekao je Beriša novinarima u subotu.

Sjedinjene Države su 2021. zabranile ulazak Beriši i njegovoj porodici rekavši da je kao premijer bio umešan u "koruptivna dela kao što su zloupotreba javnih sredstava i mešanje u procedure, uključujući korišćenje moći u sopstvenu korist i u cilju bogaćenja svojih političkih saveznika i članova svoje porodice".

Beriša je bio predsednik Albanije od 1992. do 1997. godine, odmah nakon pada komunizma u Albaniji, i premijer od 2005. do 2013. godine.

Sada je lider Demokratske stranke, najveće opozicione stranke u Albaniji.