Srbija i Balkan

Analitičari: Sankcijama protiv Dodikove dece SAD poručuju da neće stati u nameri da uruše Srpsku

Dekan banjalučkog Fakulteta za bezbednost Slobodan Župljanin ističe da je ovog puta, umesto sile i moći, Amerika pokazala svu nemoć svoje politike
Analitičari: Sankcijama protiv Dodikove dece SAD poručuju da neće stati u nameri da uruše Srpsku© TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Sankcije koje je američko Ministarstvo finansija uvelo deci predsednika Republike Srpske Milorada Dodika pokazuju svu nemoć Amerike, saglasni su u reagovanjima analitičari i političari. S druge strane, ističu da nametanjem principa kolektivne odgovornosti, Amerika poručuje da neće stati u nameri da uruši Republiku Srpsku. Ono na šta nisu računali jeste da će pritisci ojačati odlučnost Srba da se brane, prenosi RTRS.

"Dok predsednik Srpske brani ustavni poredak BiH, Amerika bi da ga prekraja po svojoj meri, u kojoj za Republiku Srpsku nema mesta. Frustraciju zbog neostvarenih ciljeva, Vašington je ogoleo nametanjem kolektivne odgovornosti", smatra politički analitičar Dragomir Anđelković.

On napominje da je Dodik ozbiljan protivnik Amerike i da brani Republiku Srpsku i ustavni poredak BiH, dok Amerika želi da ga izmeni.

"Mislim da ovo što se sada dešava ne služi na čast Americi, jer ovim ruše temelje društva kakvo Amerika tvrdi da predstavlja", kaže Anđelković.

Poslanik u Predstavničkom domu PS BiH Miroslav Vujičić ocenjuje da je potez američkog Ministarstva finansija poruka građanima Republike Srpske i srpskom narodu da nemaju pravo na suverenost i slobodu.

"Kroz istoriju su Amerikanci više puta pokazali da su protiv Srba koji su vodili Srbe i srpski narod samo zato što nisu hteli da se povinuju njihovim imperijalističkim politikama", kaže Vujičić.

Ovog puta, umesto sile i moći, Amerika je pokazala svu nemoć svoje politike, stav je Slobodana Župljanina, dekana banjalučkog Fakulteta za bezbednost.

"To je samo dokaz kako se jedna velika hegemonistička sila odnosi prema jednom malom narodu, maloj državi i građanima te države. Sve je to usmereno na rušenje institucije predsednika Republike Srpske, a u konačnici same Republike Srpske", smatra Župljanin.

Kada su propali brojni pritisci, Amerika je, kaže doktor ekonomske diplomatije Siniša Pepić, povukla sramnu kartu ličnog obračuna.

"Imali smo situaciju i sa porodicom Karadžić koja je isto bila pod sankcijama i ne mislim da je slučajnost da su istog dana ukinute sankcije Saši Karadžiću, a uvedene Igoru i Gorici Dodik, jer se time očigledno šalje poruka - 'završili smo sa Radovanom Karadžićem, ti si sledeći'", kaže Pepić.

Bahatost i holivudski scenario

Sonja Karadžić Jovičević, kćerka prvog predsednika Srpske, kaže da ukidanje sankcija samo jednom članu njene porodice, bez ikakvog obrazloženja, dokazuje sav besmisao "razloga" za njihovo uvođenje pre 20 godina.

"Istovremeno izricanje sankcija Gorici i Igoru Dodiku neoborivi je dokaz načina funkcionisanja američke administracije, bahatosti i dvoličnosti uz obavezni holivudski scenario iživljavanja na svemu onome što je njima davno prestalo biti sveto. Ne zavaravajte se da krajnje namere i glupava obrazloženja nisu kreirana i pisana uz svesrdnu pomoć domaćih nemoćnika. I danas, kao i pre 20 godina", kaže Sonja Karadžić Jovičević.

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać ukazuje da Amerika neće stati sa pritiscima, ali ističe da neće ni Srbi u odlučnosti da se brane.

"Očigledno je da Amerikanci nisu računali na mentalitet Srba da podržavaju žrtve nepravde", kaže Snježana Novaković Bursać.

image