Srbija i Balkan

Bilčik potvrdio: Otimanje srpskog zemljišta na KiM "opterećuje dijalog"

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju upozorio je da se prištinske vlasti ne obaziru na primedbe EU, ambasade SAD i OEBS-a u vezi s nasilnim oduzimanjem imovine Srbima u u Leposaviću i Zubinom Potoku
Bilčik potvrdio: Otimanje srpskog zemljišta na KiM "opterećuje dijalog"© Photo: Amir Hamzagic/ATAImages

Postoje ozbiljne, fundamentalne sumnje kada je reč o eksproprijaciji zemljišta na severu Kosova, zbog čega su sve relevantne međunarodne institucije posvetile ovom pitanju, rekao je za "Kosovo onlajn" izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik.

Vlada tzv. Kosova nedavno je odbacila sve primedbe EU, ambasade SAD u Prištini i OEBS-a u vezi sa eksproprijacijom imanja Srbima u Leposaviću i Zubinom Potoku koje se već mesecima sprovodi, jer je, kako tvrde tamošnji organi, "sve urađeno u skladu sa zakonom".

Bilčik je naveo da je vladavina zakona krucijalna, kao i da otvoreno pitanje eksproprijacije zemljišta na severu Kosova opterećuje dijalog.

"Svima na Zapadnom Balkanu govorimo da se oslanjaju na vladavinu prava ukoliko žele da napreduju u evropskim integracijama. Sve promene u vlasništvu zemljišta i eksproprijaciji moraju biti u skladu s vladavinom zakona. To jeste deo problema i pokazuje koliko je teško ići u dijalogu. Poteškoće nastaju i iz stava Prištine prema brojnim pitanjima, spomenuo sam Zajednicu srpskih opština, a ovo je još samo jedno pitanje koje je otvoreno", poručio je Bilčik.

Takođe, naglasio je da su u ovom trenutku, politički gledano, glavna briga i fokus na događajima iz Banjske od 24. septembra.

"Ima još dosta pitanja i problema, ali za tango je potrebno dvoje . Sve strane moraju da isporuče ono što se od njih očekuje i ovo je pitanje koje ostaje na stolu kao otvoreno kada je reč o vladavini zakona i ispunjavanju obaveza Prištine", zaključio je Bilčik.

image