Srbija i Balkan

RSE: Ova nedelja je ključna, Vučiću i Kurtiju "samo nekoliko dana" da se izjasne

Ne zna se šta su tačni zahtevi izneti pred predstavnike Prištine i Beograda, ali EU namerava da bilo kakav napredak postigne pre novog samita lidera
RSE: Ova nedelja je ključna, Vučiću i Kurtiju "samo nekoliko dana" da se izjasne© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Ova nedelja bi mogla biti ključna za izlazak iz ćorsokaka u procesu normalizacije odnosa Prištine i Beograda, a Vučić i Kurti imaju samo nekoliko dana da se izjasne prihvataju li zahteve koje je pred njih iznela "velika petorka", javlja Radio Slobodna Evropa.

Zbog tako kratkog roka, ne isključuje se mogućnost da se susret Kurtija i Vučića održi do kraja ove sedmice u Briselu.

Šta se tačno zahtevalo od Prištine i Beograda još uvek se ne zna, ali diplomatski izvori su, kako tvrdi medij, potvrdili da su specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar, kao i glavni savetnici lidera Francuske, Nemačke i Italije (Emanuel Bone, Jens Plotner i Frančesko Talo) 21. oktobra učesnicima u dijalogu za razmišljanje dali samo jednu nedelju.

Upućeni izvori spominju da se zahtevi za "Kosovo" uglavnom odnose na prihvatanje Nacrta za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, dok se od Srbije traži bezuslovno ispunjavanje obaveza iz sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, uključujući i Aneks primene ovog dogovora, koji je usaglašen 18. marta u Ohridu.

RSE navodi i da je ideja da se susret Kurtija i Vučića, ali "mogući napredak u obliku bilo kakve saglasnosti strana" postignu uoči samita lidera država članica Evropske unije (EU), koji će biti održan 26. i 27. oktobra.

U slučaju da se susret dve strane održi i bude uspešan, onda bi se u zaključcima na kraju samita EU navela i poruka o dijalogu Srbije i Kosova, ističe ovaj medij.

image