Grafiti u Kosovskoj Mitrovici: "Od 21. novembra otpor na svakom koraku!"

Grafiti su se pojavili sedam dana uoči najavljenog početka kažnjavanja Srba koji na svojim vozilima imaju tablice sa oznakama "KM", "PR" i drugih gradova na KiM

"Od 21. 11. 2022. obaveza je svakog, otpor na svakom koraku. Brigada Sever".

Grafiti sa ovom porukom osvanuli su jutros na zgradama, betonskim zidovima, na kolovozu u glavnoj ulici u severnom delu Kosovske Mitrovice. Grafita ima i na glavnom šetalištu, na samo nekoliko desetina metara od glavnog mosta na Ibru koji razdvaja srpski i albanski deo grada.

Grafiti su se pojavili samo sedam dana uoči 21. novembra kada bi, uredbom vlasti u Prištini, trebalo da počne kažnjavanje vozača koji na svojim vozilima imaju tablice sa KM, PR i oznakama drugih gradova na Kosovu i Metohiji.

To bi trebalo da bude druga faza sprovođenja odluke prištinskih vlasti o preregistraciji, prva je počela početkom meseca od kada policija izdaje opomene vozačima automobila sa ovim tablicama i do sada je izdato nekoliko stotina takvih opomena.

U međuvremenu Srbi sa severa povukli su se iz kosovskih institucija, među prvima policajci pripadnici tzv. Kosovske policijske službe, zatim i sudije, tužioci, carinici.

Proteklih dana na putevima na severu Kosmeta mogli su se videti patrolni automobili tzv. Kosovske policije, ali policajci nisu izlazili iz vozila i kontrolisali vozače ni izricali opomene.