Srbija i Balkan

Cvijanović: Želimo da zadržimo neutralnu poziciju, uprkos pritiscima

Kada su u pitanju odnosi sa Rusijom novoizabrana članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović kaže da je u regionu i svetu sve pretvoreno u političko svrstavanje, a malo ko vodi računa o tome kako se to odražava na ekonomski plan i kakve nevolje donosi
Cvijanović: Želimo da zadržimo neutralnu poziciju, uprkos pritiscimawww.globallookpress.com © www.globallookpress.com © Borislav Zdrinja/Xinhua

Nakon što u sredu i zvanično preuzme dužnost srpskog člana Predsedništva BiH, Željka Cvijanović biće prva predsedavajuća tog tročlanog tela u narednih osam meseci i prva žena na toj poziciji u postdejtonskoj BiH, gde će, kako je rekla u razgovoru za "Politiku", zastupati politiku "striktnog poštovanja Ustava BiH" i očuvanja prerogativa Republike Srpske.

Dan pre svečanog preuzimanja dužnosti u Sarajevu, Cvijanovićeva će položiti zakletvu pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske u Banjaluci, po praksi koju je uveo njen prethodnik Milorad Dodik kada je 2018. ispraćen u predsedništvo. Ali ovaj put, zakletva u republičkom parlamentu prethodiće ceremoniji u Sarajevu.

Cvijanovićeva je rekla da obavezala da ono što je propisano Ustavom BiH, a to je da štiti poziciju Republike Srpske.

"Birana sam s teritorije Srpske, za razliku od druga dva člana Predsedništva koji su birani iz drugog entiteta, što ukazuje kakva je naša uloga. Pozicija Srpske, Ustav Republike Srpske i interesi Srpske, to jest sve ono što je potrebno uraditi da bi srpski interesi bili zaštićeni, biće moja obaveza, koja će se ostvarivati u saradnji i koordinaciji s predsednikom Republike Srpske, Vladom i Skupštinom Srpske", rekla je Cvijanovićeva.

Upitana kakva su očekivanja od mandata u Sarajevu s aspekta saradnje unutar BiH, kaže da "nema preteranog mesta za optimizam".

"To me upućuje na oprez u radu u Predsedništvu BiH. Otvorena sam za dogovor i saradnju, ali na način da ne izlazimo izvan Ustava BiH i nadležnosti koje su nam propisane Dejtonskim sporazumom. Ne želimo bilo kome da uzurpiramo nadležnost, ali ne sme se dešavati da se Predsedništvu BiH to isto uradi, kao što se na primer dešavalo od strane Ministarstva spoljnih poslova. Mnogo nereda na spoljnopolitičkom planu napravljeno je jer su u svetu iz tog ministarstva iznošeni stavovi koje nije usaglasilo Predsedništvo BiH", rekla je Cvijanovićeva.

Potrebni dobri odnosi sa svim susedima 

Kada su u pitanju odnosi BiH sa Srbijom, Srpski član Predsedništva BiH kaže da bi volela da se stvari promene, jer, kako je objasnila, potrebni su dobri odnosi sa svim susedima, a da je sa Srbijom kao najvažnijom i najrazvijenijom zemljom Zapadnog Balkana, saradnja neminovna.

"Srpska želi i ima tu saradnju, ali želimo da ta saradnja bude opšteprihvaćena i na nivou BiH. Mi imamo i vlastite odnose i saradnju u okviru Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama. Taj dokument nam je dao blagodati na osnovu kojih smo našu saradnju razgranali. Ali zašto potencijal koji ima Srbija ne bi iskoristili svi u BiH?", navodi ona.

Podeseća da je Srbija dosledno branila dejtonsku strukturu i princip dogovora svih u BiH.

"Naravno da Beograd gaji posebne emocije prema Srpskoj, ali zašto bi to nekom smetalo? Odnosi BiH i Srbije treba da se poprave, ali to zavisi isključivo od druga dva člana. Mnogo puta smo slušali loše poruke iz Sarajeva, koje su pratili opstrukcionistički potezi kojima su blokirani ekonomski projekti od kojih bi svi u regionu imali koristi, a posebno Srbija i BiH. Ali neko je tu sliku iz nekog razloga zamaglio. Nadam se da će se ta magla rasterati, mada nisam naivna i znam da će za to trebati mnogo napora", kaže Cvijanovićeva.

Ne zna da li će BiH smoći snage da izađe iz "tesnog okvira", ali, kako dodaje, pokušaće da doprinese da se to desi, kako bi pokazali da BiH nije "svađalačka zemlja".

Srpska će biti pod pritiskom da menja poziciju prema Rusiji

Kada su u pitanju odnosi prema Rusiji u kontekstu ukrajinske krize, posebno s aspekta očekivanja EU, Cvijanovićeva je podsetila da dolazi iz Republike Srpske i da je normalno da će u Sarajevu zastupati ono što su zvanični stavovi institucija.

"Mi smo već odlučili da želimo da zadržimo neutralnu poziciju, a bez naše saglasnosti i sadejstva nema zajedničkih stavova na nivou BiH, jer ova pitanja zahtevaju konsenzus. Taj put je već pozicioniran i ta politika se neće menjati. Da li ćemo biti pod pritiskom da je menjamo i ulazimo u taj film koji je posebnost današnjeg sveta – verujem da hoćemo", dodaje Cvijanović.

Navodi da je u regionu i svetu, "sve pretvoreno u političko svrstavanje", a malo ko vodi računa o tome kako se to odražava na ekonomski plan i kakve nevolje to donosi.

"Svet je takav, ali to ne znači da i mi u potpunosti moramo biti takvi. Tražićemo prostor za sebe, u meri u kojoj, ovako mali, možemo da ga nađemo", rekla je Cvijanovićeva.

 Ozbiljni pregovori o formiranju vlasti tek počinju

Cvijanović navodi da će brzo ući u formiranje nove Vlade Srpske i da je budžet Republike Srpske za narednu godinu usvojen i pre uobičajenog termina. Prema njenim rečima, ozbiljniji pregovori o konstituisanju vlasti na nivou BiH će tek početi.

"Slika je najčistija kada su u pitanju srpski i hrvatski politički korpus, jer se tu jasno vidi ko su dominantne partije koje su ostvarile ubedljivu pobedu. Ostaju nedoumice po pitanju bošnjačkog korpusa – tamo vidimo komešanje ko će kome preuzeti primat da uđe u formiranje vlasti. Po sadašnjoj vizuri, vlast će činiti SNSD i HDZ BiH, a videćemo ko će doći iz bošnjačkog miljea", rekla je Cvijanovićeva.

 

image