Raste pritisak: Šta će EU zaključiti na samitu povodom Banjske

U zaključku koji će lideri država članica EU usvojiti na dvodnevnom samitu Priština i Beograd će biti pozvani da rade na deeskalaciji, a pripretiće im se i negativnim posledicama

Lideri država članica Evropske unije (EU) na kraju svog dvodnevnog samita usvojiće zaključak u kome će izraziti "duboku zabrinutost bezbednosnom situacijom na severu Kosova" i pozvaće Srbiju da u potpunosti sarađuje u istrazi, i obezbedi da se odgovorni za napad u Banjskoj izvedu pred lice pravde.

"Evropski savet najoštrije osuđuje nasilni napad na policiju Kosova 24. septembra 2023. Evropska unija očekuje da počinioci budu uhapšeni i brzo privedeni pravdi, te da Srbija u potpunosti sarađuje i preduzme sve neophodne korake", navodi se u nacrtu zaključaka za samit EU 26. i 27. oktobra, u koji je Radio Slobodna Evropa imala uvid.

Lideri država i vlada Evropske unije pozvaće Prištinu i Beograd da rade na deeskalaciji, i upozoriti na negativne posledice ako se strane ne angažuju u tom pravcu.

"Kosovo i Srbija moraju nastaviti sa stalnim naporima za deeskalaciju, posebno održavanje novih izbora na severu Kosova što je pre moguće, uz aktivno učešće kosovskih Srba. Neuspeh deeskalacije tenzija imaće posledice", navodi se u nacrtu zaključaka.

Šefovi država naglasiće da žale što se ne primenjuje Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa, koji su lideri dogovorili 27. februara u Briselu, Aneks za implementaciju usaglašen 18. marta u Ohridu, kao i drugi sporazumi postignuti u dijalogu.

"Evropski savet poziva Kosovo i Srbiju da ih sprovedu, bez odlaganja i preduslova. Ovo uključuje osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom", poručiće učesnici samita.

Oni će naglasiti i da je normalizacija odnosa suštinski uslov na evropskom putu za obe strane, te da one "rizikuju da izgube važnu priliku u slučaju nedostatka napretka".

Predstojeći samit Evropske unije je i okvirni rok kada bi Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić trebalo da se izjasne o zahtevima koje su izneli članovi "velike petorke" prilikom posete 21. oktobra.

Priština, inače, od početka optužuje zvanični Beograd za incident u Banjskoj, što Srbija negira. Kurti je danas direktno okrivio srpskog ministra odbrane Miloša Vučevića što je Ministarstvo odbrane Srbije odmah odbacilo.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Gerlić-Radman pokazao je uoči početka samita ministara spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije u Luksemburgu, na koji će se način zvaničnici i na sledećem skupu odnositi prema Beogradu, izjavljujući da se "EU mora ozbiljno pozabaviti srpskim paravojnim jedinicama na Kosovu i odlučno na to odgovoriti".

"Pomenuću i poslednji oružani napad srpskih paravojnih formacija na Kosovu, koji moramo da shvatimo veoma ozbiljno. Ovo je ozbiljan čin regionalne destabilizacije i mi moramo da odgovorimo", okrivio je Srbiju i hrvatski šef diplomatije, a preneo "Albanijan post".