Srbija i Balkan

NATO i EUFOR ostali dužni honorare zaposlenima u BiH

Mnogi od nekada zaposlenih u mirovnim službama kažu da im se sredstva ne isplaćuju duže od deset godina uprkos pravosnažnim presudama, na žalost, neki su i preminuli i nisu dočekali pravdu
NATO i EUFOR ostali dužni honorare zaposlenima u BiHwww.globallookpress.com © Thomas Trutschel/PHOTOTHEK

Oko 1.600 bivših zaposlenih u mirovnim snagama u BiH pri NATO i EUFOR, protestovali su danas ispred vojne baze Budimir u Sarajevu, zbog neisplaćenih honorara, doprinosa i regresa.

Te sume im se, kako kažu za sarajevski portal Kliks, ne isplaćuju iako za veliki broj njih postoje i pravosudne presude.

Protest je započet ispred Ambasade Velike Britanije u Sarajevu, a završen je ispred vojne baze Budimir.

Okupljeni tvrde da već 10 godina pokušavaju da pravnim sredstvima ostvare svoja prava i isplatu naknada.

Tvrde da se čak 80 posto slučajeva nalazi u čekanju.

"Suprotna strana ne želi da započne postupke i izvršiti isplatu zahteva svih nas koji smo radili za njih. Bitno je naglasiti da od 2018. godine nekoliko stotina presuda ima pravosnažan status, ali ih ne žele sprovesti. Neki od naših kolega su čak preminuli, i ne znamo koliko će njih dočekati pravdu", izjavio je jedan od bivših zaposlenih u mirovnim snagama Avdo Salihbegović.

Osim zaostalih doprinosa, bivši zaposleni takođe zahtevaju regres i topli obrok.

Kritikujući rukovodstvo EUFOR-a i NATO-a, ističu da se ova problematika prebacuje na niže rangirane oficire koji nemaju volje ni ovlašćenja da se suoče sa ovim ozbiljnim problemom.

image