Vučić: Novi sastanak u Briselu za 2-3 dana, ne mogu o razgovoru sa "petorkom", takav je dogovor

Još uvek ne znam tačnu agendu predstojećeg sastanka. Sve što je loše za Srbiju - dobro je za Kurtija, poručio je predsednik Srbije, koji je u poseti Leskovcu

Ne mislim da bilo šta možemo da promenimo u stavu velikih sila, osim da se borimo i da govorimo istinu, rekao je predsednik Srbije komentarišući govor premijerke Srbije u SB UN i dodao da je na sednici bila primetna negde balansiranost, a negde ostrašćenost protiv Srbije.

"Očekujem da naredna 2-3 dana ponovo idem u Brisel, ali još uvek ne znam tačnu agendu, jer ne mogu sasvim da govorim o onome što je bilo predmet razgovora sa 'petorkom', takav je dogovor", poručio je Vučić.

Istakao je da "u Beogradu nikad nismo tražili nikakve sankcije ni protiv koga" i da se tako ponašaju ozbiljne države.

O optužbama političkih protivnika kaže da je "sve što je loše za Srbiju - dobro za Kurtija", kao i za one u Srbiji "kojima je jedino važno da Kurti govori protiv Vučića".

Nije važno da se učini nešto dobro za Srbiju, nego da se učini nešto protiv mene, ocenio je Vučić, govoreći o napadima na njega u vezi sa slučajem Banjska. 

O predstojećoj izbornoj kampanji poručuje da će voditi odgovornu politiku i kampanju, a da je "jasno kakvu će politiku i kampanju da vode drugi". 

Uručen digitalni mamograf

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas, tokom posete Leskovcu, da će rekonstrukcija Opšte bolnice, kojoj je uručio savremeni digitalni mamograf, biti završena do januara 2025. godine.

Vučić se zahvalio lekarima koji brinu o zdravlju Leskovčana i istakao da će obučeni za rad na mamografu posebno brinuti o zdravlju žena.

Prema njegovim rečima, mamograf koji je uručen bolnici je 65 posto efikasniji, a manje zrači. 

Dodao je da je najvažnije da još izdržavamo, kad je reč o finansiranju projekata i da se ne menjaju prioriteti, niti smanjuje novac. Leskovac, Užice, Kragujevac, Niš i Kladovo dobiće pre kraja godine i magnetne rezonance i mamografe, pri čemu Užice dobija dva magneta, poručio je predsednik.

On je podsetio da u Opštoj bolnici u Leskovcu nije ništa obnovljeno još od 1959. godine.

Vučić je najavio da će doći u Leskovac 19. novembra pošto će se poslednji meč u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, koji fudbalska reprezentacija Srbije igra sa Bugarskom biti na novom stadionu u Leskovcu.

"Prvo ćemo otvoriti stadion u Zaječaru i dolazimo svi ovde da gledamo utakmicu", dodao je Vučić.

Obilasku bolnice prisustvuju ministarka zdravlja Danica Grujičić, ministar za javna ulaganja Marko Blagojević i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Direktor Opšte bolnice u Leskovcu Nebojša Dimitrijević rekao je za Tanjug da rekonstrukcija Opšte bolnice ima ogroman značaj ne samo za Leskovac, već za ceo Jablanički okrug.

"Pravi se jedna savremena bolnica apartmanskog tipa u kojoj će biti sve dvokrevetne sobe sa kupatilom, ali i nove hirurške sale sa centralnom intenzivnom negom i porodilištem. Mamograf je itekako značajan jer spada u 'zlatni standard' za rano otkrivanje karcinoma dojke", rekao je Dimitrijević.

Dimitrijević je rekao da se rekonstruiše glavna zgrada bolnice, površine 25.000 metara kvadratnih.

"Bolnica je počela sa radom 1974. godine i do sada nije vršena ovako temeljna rekonstrukcija", dodao je direktor bolnice.

Na pitanje kako su žene do sada obavljale mamografske preglede, Dimitrijević je rekao da su do sada imali analogni mamograf koji se često kvario.

"Do sada smo imali analogni mamograf koji se često kvario i koji je pre početka korone prestao da radi i nije više bila moguća popravka. Novi digitalni mamograf će za naše pacijente, pre svega za skrining mamografiju, mnogo značiti imajući u obzir da je karcinom dojke u samom vrhu maligniteta i smrtnosti kod žena", istakao je on.

Bolnica ima više od 1.400 zaposlenih, a pokriva više od 240.000 stanovnika na teritoriji Jablaničkog okruga, odnosno opštine Leskovac, Medveđa, Lebane, Bojnik, Vlasotince i Crna Trava.

Predsednik Vučić predstavio je ranije ovog meseca mapu opremanja zdravstvenih ustanova i istakao da će veliki broj savremenih medicinskih aparata biti obezbeđen zdravstvenim ustanovama u gradovima i opštinama širom Srbije.

Naveo je da će mamografi, pored Leskovca, biti dodeljeni opštinama Kuršumlija, Vladičin Han, Vlasotince, Babušnica, Pirot, Soko Banja, Kruševac, Kragujevac, Surčin, Obrenovac, Majdanpek, Negotin, Kladovo i Požarevac.