Banjaluka: Protest zbog zakona o "stranim agentima"

NVO sektoru smeta takozvani zakon o "stranim agentima"

Predstavnici nevladinih organizacija i manji broj građana okupio se na centralnom Trgu Krajine u Banjaluci u znak protesta protiv Nacrta zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija (poznatiji kao zakon o stranim agentima), koji je Skupština Republike Srpske usvojila krajem septembra.

Nacrt zakona predviđa, između ostalog, posebni nadzor nevladinih organizacija koje se finansiraju iz inostranstva, zabranu političkih aktivnosti, potrebu za dodatnom registracijom i slanjem finansijskih izveštaja. Uz to, ministar pravde može da predloži zabranu njihovog rada, navodi Radio Slobodna Evropa.

Nacrt se našao na udaru kritika Delegacije Evropske unije u BiH, ambasade SAD, kao i nevladinih organizacija, koje tvrde da je cilj zakona da suzbije drugačije mišljenje, građanski aktivizam i sloboda izražavanja.

Predstavnici NVO sektora tvrde da je zakon navodno sličniji ruskom, nego američkom, koji je bio uzor i da, navodno, nije u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, Ustavom i zakonima u RS.

Zakonodavna procedura u RS predviđa usvajanje zakonskog nacrta u parlamentu, nakon čega, ako ovo zakonodavno telo tako odluči, kreće javna rasprava. Sledeći korak je usvajanje zakona u formi predloga, takođe u parlamentu. Zakon potom ide na potpis predsedniku, nakon čega sledi objavljivanje u Službenom glasniku RS, čime bi zakon stupio na snagu.