Srbija i Balkan

Kurtijevo prenemaganje: Ja hoću, Beograd ne da

Premijer privremenih institucija u Prištini smatra da Beograd ne želi da potpiše sporazume jer oni u suštini znače priznanje tzv. Kosova
Kurtijevo prenemaganje: Ja hoću, Beograd ne da© AP Photo/Virginia Mayo/Tanjug

Premijer privremenih institucija Aljbin Kurti pozvao je na primenu ovogodišnjih sporazuma potpisanih od strane zvaničnog Beograda.

Kurti je na panelu lista "Ekonomist" u Grčkoj poručio da je tzv. Kosovo spremno za primenu Briselskog i Ohridskog sporazuma, istovremeno optužujući Srbiju da odbija primenu jer njihov sadržaj znači "de fakto priznanje".

On je upozorio na agresiju Srbije i stalne pretnje, te zatražio koaliciju demokratskih država protiv autokratije. 

"Ponudio sam da ga (sporazum) potpišem u Briselu, a zatim u Ohridu, ali Beograd to ne želi jer bi to značilo de fakto priznanje Kosova", rekao je Kurti i dodao da je ovaj sporazum kreiran na osnovu nekadašnje "dve Nemačke".

On je ponovio da je, ono što nedostaje, implementacija.

"U istoriji imamo više od 40 sporazuma, ali imamo problema sa primenom. Hajde da brzo sprovedemo ono što smo se dogovorili, ja sam još uvek spreman da ih potpišem. To nije bio isti slučaj sa drugom stranom, zbog čega su se javile poteškoće", rekao je Kurti na panelu.

Aljbin Kurti je naglasio i da EU treba interno reformisati i istovremeno širiti, a da je Severnoatlantski savez još jedna važna tačka bezbednosti i mreža koja jača.

On je govorio i o navodnim pretnjama Srbije, za koje je rekao da su već data brojna svedočenja koja pokazuju umešanost države u napad na Kosovsku policiju 24. septembra u Banjskoj. On je rekao da se Kosovo kao država trudi da se gradi na demokratskim osnovama, dok Srbija pokušava da zaustavi napredak.

image