Srbija i Balkan

Smena na čelu Srpske liste: Zlatan Elek umesto Gorana Rakića

Izborna skupština partije izabrala je novog predsednika
Smena na čelu Srpske liste: Zlatan Elek umesto Gorana Rakića© FOTO TANJUG/ STR/bs

Na čelu Srpske liste ubuduće će biti dr Zlatan Elek, odlučeno je na izbornoj skupštini ove partije, koja je u toku u severnoj Mitrovici.

Dr Elek koji je na poziciju predsednika izabran jednoglasno, direktor je KBS Kosovska Mitrovica, i na mestu predsednika će zameniti Gorana Rakića.

Vlada Srbije je u maju 2020. imenovala Eleka za vršioca dužnosti direktora ove ustanove, a on je poslednjih mesec dana isticao da zbog "terora kosovskog premijera Aljbina Kurtija" zdravstvenim institucijama u većinski srpskim oblastima preti "humanitarna katastrofa".

Novi predsednik Srpske liste zahvalio je prethodnom rukovodstvu na zalaganju koje su pokazali u borbi za interese srpskog naroda u izuzetno složenim okolnostima.

On je istakao da će "Srpska lista i u narednom periodu biti stožer oko koga će se okupljati srpski narod na Kosovu i Metohiji, kao i da će sve važne političke odluke uvek donositi u koordinaciji sa zvaničnim Beogradom, a u interesu čitavog srpskog naroda i čuvajući preko potrebno jedinstvo".

Elek je inače dečji hirurg koji je delio sudbinu srpskog naroda na KiM i bio sa njima i na barikadama.

"Rođen sam ovde, ovde su grobovi mojih predaka. U kakvoj demokratiji živimo, pokazuje i to da groblje u južnom delu možemo da posetimo samo nekoliko puta godišnje i sveće palimo na oskrnavljenim grobovima. Ako je to demokratija, onda smo razočarani njom", poručivao je tada doktor Elek.

Srpska lista je novog predsednika dobila samo nekoliko dana nakon što je dosadašnji predsednik Rakić rekao da će partija učestvovati na vanrednim lokalnim izborima u četiri severne opštine.

Izbornoj skupštini prisustvuju funkcioneri Srpske liste, kao i predstavnici te stranke u Centralnoj izbornoj komisiji.

"Kossev" prenosi da još uvek nije poznat kompletan dnevni red današnje sednice, ali su mediji u Prištini pre nekoliko dana prvi put objavili da će skupština stranke biti održana danas, otkrivajući da se zapravo očekuje "preformatiranje" ove stranke, odnosno kadrovske promene na njenom vrhu.

image