Crnogorci ne ljube lance, ali ljube evroparlamentarce: Šta stoji iza Spajićeve odluke o popisu?

Iako je Monstat sproveo pripreme za održavanje popisa u Crnoj Gori od 1. novembra, on će po svemu sudeći biti odložen

Pre samo pet dana Pokret Evropa sad, koji će biti okosnica nove Vlade Crne Gore saopštio je da je sve spremno za popis, te da je u pitanju statistički posao od kojeg ne bi trebao praviti politički pitanje. Danas pak, mandatar Milojko Spajić kaže da će čim preuzme funkciju premijera tražiti odlaganje popisa.

Šta se to u međuvremenu dogodilo, pa je Spajić promenio mišljenje?

Evropski parlament usvojio je Izveštaj o Crnoj Gori za prošlu godinu, a posebno mesto u njemu našlo je pitanje popisa.

U nacrtu rezolucije o Crnoj Gori država se pozivala da ga sprovede do kraja godine, bez odlaganja.

Ipak, u konačnoj verziji našao se poziv za odlaganje.

"Poziva se Crna Gora da sprovede dugo očekivani popis stanovništva i stanovanja u skladu sa standardima Evropske unije i međunarodnim standardima čim se politički zastoj u zemlji okonča, kako ovo važno pitanje ne bi bilo iskorišćeno kao još jedan izgovor za pojačavanje polarizacije društva", piše u izveštaju EP.

Iz ovako napisane izjave svako bi pomislio da političari u vidu popisivača idu od kuće do kuće u Crnoj Gori, a da je u zgradi vlade nekakav popisni štab.

Međutim, popis sprovodi sasvim nezavisno telo, Monstat, koji po pravilu već nakon prošlog popisa vrši pripreme za novi, bez obzira ko je na vlasti.

Prošlo je 12 godina od prošlog popisa stanovništva, što je bilo sasvim dovoljno da se pripreme upitnici i popisivači. Prethodnih dana objavljen je i izgleda upitnika, a popisivači su započeli obuku.

Direktor Monstata Miroslav Pejović poslao je pismo Eurostatu zbog pomenute rezolucije Evropskog parlamenta, tražeći odgovor od te institucije koja je nadležna za poslove popisa, a ne Evropski parlament koji je političko telo.

"Zvanično mišljenje Eurostata o popisu je od velikog značaja, pogotovo otkad su političari u Crnoj Gori, a sada i u EU, saveti nacionalnih manjina i deo NVO sektora već objavili svoje stavove", napisao je Pejović u pismu.

Promašena kampanja za bojkot

Iako je odluka o sprovođenju popisa doneta još u februaru, Demokratska partija socijalista se tek pre nekoliko dana se setila da nema uslova za popis i da će ga bojkotovati.

Juče je DPS pokrenuo kampanju bojkota pod nazivom "Ne ljubim lance", ali bez obeležja te stranke. Iz ovakvog slogana svako bi pomislio da je u pitanju kampanja oslobađanja talaca Hamasa, a ne bojkot sprovođenja popisa u Crnoj Gori.

Još su bizarnije objave na društvenim mrežama poziva na bojkot stihom "Bježi mi kugo s ognjišta mila", što je deo pesme "Onamo namo" kralja Nikole Petrovića, a čiji nastavak glasi: "Onamo pokoj dobiću duši kad Srbin više ne bude rob".

Predsednici opština bliskih DPS-u, a koji su ujedno i predsednici popisnih komisija u tim mestima, redom su se izjasnili da traže odlaganje popisa.

Na društvenoj mreži Iks gotovo identične objave imali su predsednici opština Cetinje, Bijelo Polje, Bar i Šavnik. Svi su naveli da ne postoje uslovi za održavanje popisa, te da traže odlaganje.

Zanimljivo je da se ovaj deo Crne Gore žali na održavanje popisa u polarizovanom društvu, što je zamena teza, imajući u vidu da su polarizaciju društva povodom popisa izazvali upravo oni, jer će na tom popisu morati da budu identifikovani i neki Srbi, koji bi zbog svoje brojnosti onda mogli da zatraže i neka prava.

Ko se obradovao odlaganju

Deo crnogorske javnosti, blizak DPS-u sa pohvalama je dočekao Spajićevu odluku. Ostaje nejasno koji je novi termin za popis, jer će prema najavi budućeg premijera biti odložen na mesec dana.

Nepoznanica je i šta će to biti izmenjeno za tih mesec dana odlaganja, a što bi opredelilo DPS da ne bojkotuje popis. Sudeći po izjavama funkcionera te stranke, popis će bojkotovati i u drugom terminu, sasvim sigurno be zbog uslova, već jer ne žele da se obelodani realno stanje u Crnoj Gori.

Ostaje nedoumica da li je Spajić odluku o odlaganju doneo sa svojim stranačkim kolegom Jakovom Milatovićem. Predsednik Crne Gore Milatović nedavno je izjavio kako popis ne bi trebalo odlagati, a da su komentari stranih zvaničnika o tom pitanju neprimereni. Milatović se pak nalazi u poseti Londonu gde dogovara ekonomske investicije.

Crnogorski mediji, pozivajući se na nezvanične informacije prenose da su odluku o odlaganju dogovorili PES, Demokrate i koalicija "Za budućnost Crne Gore". 

Nepoznanica je da li je ova odluka doneta kako bi opoziciji bila data mogućnost da isprati proces popisa, te da nakon toga ne bi mogla da se poziva na neregularnost kada rezultati budu objavljeni.

Sa druge strane lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević tvrdi da je posredi dogovor Spajića i Mila Đukanovića, te da bi popis mogao da bude odložen do 2024. godine. Tada bi, tvrdi Medojević, na insistiranje Evropske unije mogla biti doneta odluka da se iz upitnika izbace takozvana identitetska pitanja o pripadnosti naciji, veri i jeziku.

Odgovori na ova pitanja pokazali bi koliko ima onih koji se izjašnjavaju kao Srbi, a ne kao Crnogorci, iako se prethodni režim trudio da ih "pocrnogorči", da su vernici Srpske pravoslavne crkve, a ne veštačke i nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve, kao i da govore srpskim jezikom, a ne takozvanim crnogorskim u koji su ubačena dva nova slova koja nije znao ni Njegoš.