Beba Lazar sa KiM kod kuma Vučića na prijemu: Hiljadito dete rođeno u bolnici u Pasjanu

Ističući da je natalitet na Kosovu i Metohiji veći nego drugde u zemlji, predsednik Srbije rekao je da će lično krstiti tromesečnog Lazara Jankovića

U Kosovskom pomoravlju pre tri meseca rođen je Lazar Janković, junak koji je poneo staro srpsko ime, postavši hiljadita beba rođena u bolnici u Pasjanu od otvaranja ove zdravstvene ustanove 2015. godine. Njega i njegovu porodicu danas je u Predsedništvu u Beogradu ugostio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sa leptir mašnom, kao da zna da je na prijemu, Lazar nije ni glas pustio niti zaplakao tokom susreta sa predsednikom.

Vučić, koji je inače kumovao Lazaru i koji će ga i krstiti, rekao je da je do sad u porodilištu u Pasjanu rođeno 1.045 dece, i da je natalitet na KiM veći nego u ostalim delovima Srbije. Komentarišući dalje natalitet u Srbiji, predsednik je kazao da stanje jeste "užasno", ali da je manje užasno nego kod Hrvata ili Albanaca.

Predsednik je zahvalio roditeljima tromesečnog Lazara i četvorogodišnje Une što su ih danas doveli u Predsedništvo i najavio da će na krštenju biti kum malom Lazaru. Dodao je da Lazara neće moći da krste na teritoriji Kosova i Metohije, pošto, kako je naveo, verovatno ne bi mogao da uđe na KiM, ali da to može da se obavi i u nekom mestu u blizini.

"Dogovorićemo se kako da ga krstimo. Patrijarha ćemo pitati da uputi nekog vladiku, a mogao bi i sam patrijarh da krsti Lazara ako bude želeo, pitaćemo ga", rekao je Vučić.

Konstatujući da se na Kosovu opet rodio Lazar, predsednik je pitao roditelje malog Jakovića da mu kažu kako može država da im pomogne.

Na pitanje predsednika kako porodica Janković živi u Kosovskom Pomoravlju, otac Nikola je odgovorio da "nije toliko loše, čim žive na svom ognjištu". 

Lazar je rođen 25. jula 2023, a tada je njegova porodica izrazila želju da detetu ime da lično predsednik Srbije iz zahvalnosti za njegovo zalaganje za otvaranje porodilišta u Pasjanu, ali i za ukupnu pomoć srpskom narodu na KiM.

"Hvala predsedniku koji će krstiti našeg sina. Mi smo veoma ponosni, velika nam je bila čast. Prvo nismo verovali da je to stvarno, a onda kad smo shvatili da jeste, bili smo presrećni. Svi ljudi na KiM su srećni i ponosni na nas", rekla je majka Tamara za RT Balkan.

Mali Lazar je od Predsedništva dobio poklon, dok je porodica Janković Aleksandru Vučiću darovala ikonu.