Situacija se komplikuje? Kurti prihvatio novi plan Zapada

Šta podrazumeva novi plan za sada nije jasno, osim da je o njemu bilo reči tokom posete "velike petorke" Beogradu i Prištini

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti prihvatio je poziv da se sastane sa liderima vodećih evropskih zemalja u Briselu 26. oktobra kao i njihov novi plan za dalje pregovore sa Beogradom, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kako se navodi u saopštenju Vlade tzv. Kosova, na koje se poziva RSE, "Kurti je izrazio saglasnost da će novi plan biti okvir za nastavak daljih razgovora sa savezničkim zemljama, SAD, Nemačkom, Francuskom i Italijom, koji bi trebalo da obezbedi snažnu bezbednosnu komponentu i da ojača izglede za članstvo u međunarodnim organizacijama".

Šta podrazumeva novi plan Zapada za sada nije jasno, osim da je o njemu bilo reči tokom posete "velike petorke" Beogradu i Prištini.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji će se u Briselu odvojeno sastati sa liderima Nemačke, Francuske i Italije, rekao je ranije da sastanak sa "velikom petorkom" nije bio lak.

"Nema tu za nas lakih tema, ne mogu da govorim o detaljima, jer je takav dogovor. Sve oko KiM za nas je izuzetno teško", rekao je predsednik za TV Pink.