Vučić o odlasku u Brisel: Nema lepog sastanka, da nije bilo Banjske, našli bi nešto drugo

U susret predstojećim sastancima u Briselu, predsednik Srbije je rekao da neće biti laki, te da jedva čeka da se vrati u Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će naredna dva dana imati susret sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom, Miroslavom Lajčakom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i Đorđom Meloni u Briselu.

Dodao je da će razgovori biti vođeni u formatu jedan plus nula, odnosno da će samo on biti prisutan sastancima sa beogradske strane.

"'Velika petorka' je bila ovde. Oni su doneli svoj predlog oko načina formiranja Zajednice srpskih opština, mi smo dali svoje odgovore i sugestije", rekao je predsednik Vučić.

Na pitanje novinarke da li može da otkrije detalje sastanka, Vučić je rekao da ne može i dodao da Beograd ostaje spreman na razgovore i dijalog.

"Svakako smo mi spremni da razgovaramo o tome i oni kucaju na otvorena vrata, kada je Beograd u pitanju", rekao je Vučić.

"Da će biti lako, neće. Tu nema lepog sastanka ni lepih stvari. Jedva čekam da se vratim iz Brisela", rekao je Vučić.

Kako kaže, svima je jasno ko ne želi dijalog i formiranje Zajednice srpskih opština.

Što se tiče održavanja izvora za nove gradonačelnike na severu KiM, Vučić je rekao da će Priština, čak i da Srbi pokrenu peticiju, naći bezbroj razloga da taj predlog odbije.

"Naravno, koristiće se Banjska, da bi se vršio izjednačavanje", rekao je on i dodao da ne misli da evropski lideri mogu da ne vide da Kurti ne planira da ispuni ništa iz sporazuma, niti da formira ZSO.

Pred nama nisu laki dani, rekao je on.

"Želim da građani znaju da imaju jako rukovodstvo koje će se boriti za svoj narod i da ćemo donositi odluke u interesu našeg naroda. I da ćemo uspeti da sačuvamo Srbiju i da odbranimo njene interese u političkom i ekonomskom i svakom drugom smislu", poručio je on.

"Za nas je situacija drastično otežana posle Banjske, dočekali su je kao dar sa neba i Albanci i međunarodni faktor, kao i neki u zemlji, ali i da nije bilo Banjske oni misle kakao da se Srbija privoli da prizna tzv. nezavisno Kosovo. I da nije bilo Banjske, našli bi nešto drugo. Moramo da razumemo da šta god mi uradili, šta god se dešavalo, koliko god oni tobože osuđivali Kurtija, na kraju, oni su priznali 'Kosovo', 22 od 27 zemalja", rekao je Vučić.

Predsednik Vučić i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti pozvani su na razgovore u Brisel, koji će biti održani na marginama samita lidera Evropske unije krajem nedelje, potvrdio je portparol EU Peter Stano.

Dijalog je prekinut nakon događaja u selu Banjska 24. septembra, a i pre toga sastanci pod pokroviteljstvom šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, nisu dali rezultate.

Izbori 17. decembra

"Izbori će biti 17. decembra, ja ću ih sledeće sedmice raspisati", rekao je Vučić.

Pojasnio je da će on raspisati parlamentarne izbore za koje je zadužen, dok će ostali, beogradski i pokrajinski biti takođe raspisani.

"Pre toga predsednik Narodne skupštine raspisaće izbore u oko 60 opština, a istog dana ići će se i na pokrajinske izbore", rekao je predsednik Srbije.

Kako kaže, vidi da su svi politički akteri u niskom startu i da se spremaju za birališta.

Govoreći o budžetu za predstojeću godinu, ali i ekonomskim merama, Vučić je kazao da će za nekoliko dana penzioneri dobiti povišicu penzija od 5,5 odsto, a potom i jednokratnu pomoć od 20.000.

Kako kaže, razmišljaće o tome kako da se pomogne onima koji imaju male penzije, od kojih teško žive.

"Korisnicima socijalne pomoći ćemo pre kraja godine napraviti kako da povećavamo pomoć", rekao je on i poručio da će raditi na tome da se pomogne onima koji lošije žive.

Plate u javnom sektoru će biti povećane dvocifreno, samo će se videti tačne brojke i o tome uskoro obavestiti javnost.

Govoreći o sistemu "Pronađi me", Vučić je kazao da se trudi da sagleda greške i zablude, te da kada se preuzme vođenje zemlje u kojoj je 500.000 ljudi ostalo bez posla, a javni dug je veliki, kada svakoga dana imate pitanje KiM koje vam "visi nad glavom".

"I kao predsednik vlade i kao predsednik, uvek se bavite tim velikim temama i nemate vremena", rekao je on i dodao da nema ničeg vrednijeg od dece, te da je zato tražio da se ovo pitanje reši.

Poručio je da svi moramo da stavimo poseban fokus na ljude, žene i decu, bez obzira što su strašno važni putevi i izgradnja infrastrukture i u tom smislu istakao važnost mamografa u svakom delu zemlje.

"Jedan život deteta – dečaka ili devojčice je važniji od mostova", rekao je Vučić.